«Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων αλλά με σχέδιο και μέτρα»
“Εξαρχής οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού έχουμε ζητήσει το άνοιγμα των μουσείων, των αρχαιολογικών και των πολιτιστικών χώρων, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους και για το προσωπικό και για το κοινό τους” αναφέρει ο Δέδες Λιόνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι “αυτή τη στιγμή, με το πανδημικό κύμα να κορυφώνεται, εκτιμούμε ότι το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδημιολογικοί παράγοντες μπορεί να αποβεί επισφαλές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την υγεία των εργαζομένων. Θα μπορούσε να μετατεθεί για λίγες ημέρες, όταν οι επιδημιολογικοί δείκτες θα συνηγορούν για το ασφαλές άνοιγμα.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς περιμένουμε να μιλήσουν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το προηγούμενο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων συνέβη με τα κρούσματα να είναι σε διψήφιο αριθμό, ενώ σήμερα μετράμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως, πάνω από 600 διασωληνωμένους συμπολίτες μας να δίνουν μάχη για τη ζωή και πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Αττική στο 100/100″. Υπ’ αυτή τη συνθήκη, “καλούμε την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός οργανωμένου σχεδίου για το άνοιγμα όλων των πολιτιστικών χώρων και να μην προχωρήσουν σε βιαστικές και ασύντακτες κινήσεις”.
Και οι αρχαιοφύλακες εκφράζουν επιφυλάξεις σε ενδεχόμενο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, για το οποίο μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτισμού “έδωσε εντολή μέσα σε δύο μόλις ημέρες να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπουν τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας”.
Όπως αναφέρει το ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων: “Το επίρρημα ‘ενδεχομένως’, πρωτοφανές ως καλή διοικητική πρακτική, δείχνει πολλά: βιασύνη, σύγχυση, υψηλή στρατηγική τού ‘βλέποντας και κάνοντας’ επικοινωνιακή διαχείριση, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων, των επισκεπτών, της κοινωνίας εν γένει”.
Αποδίδοντας την επίσπευση του ανοίγματος σε “ισχυρά οικονομικά και τουριστικά συμφέροντα”, αλλά και σε “επικοινωνιακούς λόγους”, επισημαίνει ότι “πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, ειδικά μετά και τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία, είναι ακόμη ανέτοιμοι να υποδεχτούν με ασφάλεια επισκέπτες”. Ζητάει συγκεκριμένα “να μην ανοίξουν τώρα οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και σίγουρα μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος” και “αφού έχουν παρθεί απαραίτητα μέτρα προστασίας με τον κατά προτεραιότητα, για παράδειγμα, εμβολιασμό των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με το κοινό”.
Και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων εκφράζει “ανησυχία για το βιαστικό της συγκεκριμένης απόφασης” και επισημαίνει ότι “η επανεξέταση της συγκεκριμένης ημερομηνίας πρέπει να συζητηθεί σοβαρά”, επισημαίνοντας ότι “δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των υπηρεσιών”.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι “η επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων πέρυσι πραγματοποιήθηκε στις 18.5.2020, όταν καταγράφονταν περίπου 20 κρούσματα ημερησίως”.
Πηγή: www.avgi.gr
Σχετικά άρθρα:
Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για “ενδεχόμενο” άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων στις 22.3.2021
«Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων αλλά με σχέδιο και μέτρα 20.3.21»
Δείτε το σχετικό έγγραφο της ΓΔΑΠΚ εδώ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου