Διαδικτυακή συζήτηση για τον δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων την Τετ 10.3.21

  Διαδικτυακή συζήτηση για τον δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων την Τετ 10.3.21


Τετ 10.3.21: Διαδικτυακή συζήτηση για τον δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων


Η Ομάδα «Culture through Politics», διοργανώνει την Τετάρτη, 10 Μαρτίου, 7:00 μ.μ. διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Ο δημόσιος χαρακτήρας και ο κοινωνικός ρόλος των αρχαιολογικών μουσείων», με αφορμή την εξαγγελία της μετατροπής πέντε δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ.



Συμμετέχουν:
 Τζένη Βελένη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ
– Όλγα Γκράτζιου, ομ. καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν/μίου Κρήτης
– Δέδες Λιώνης, αρχαιολόγος, πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ
– Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ
 Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής αρχαιολογίας και σύγχρονων Ελληνικών σπουδών, Brown University
Αναστασία Χριστοφιλοπούλου, υποδιευθύντρια τμήματος Αρχαιοτήτων, Μουσείο Fitzwilliam, λέκτορας αρχαιολογίας Παν/μίου Cambridge
Συντονίζει:
-Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί με live streaming και στη σελίδα Culture Through Politics στο Facebook
Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πατήστε στο παρακάτω link και συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής. Θα λάβετε ειδοποίηση για τη συμμετοχή σας στην παρουσίαση και τη συζήτηση. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μισή ώρα νωρίτερα.
*Απαραίτητο είναι να έχετε κατεβάσει πριν την πλατφόρμα zoom (δωρεάν)
Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ της συζήτησης αφορά, καταρχάς, τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα των αρχαιολογικών μουσείων και τον κοινωνικό ρόλο που καλούνται να παίξουν σήμερα, στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με βάση αυτό τον προβληματισμό, θα συζητηθούν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις προϋποθέσεις διοίκησης και καλής λειτουργίας τους, με το βλέμμα στην πραγματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα τα μικρά και μεγάλα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας. Θα εξεταστεί η επάρκεια της στρατηγικής που έχει ακολουθηθεί ως τώρα για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους, τα κενά, οι ελλείψεις και οι απαραίτητες βελτιώσεις που απαιτούνται στη σχέση τους με το υπουργείο καθώς, επίσης, και στο εσωτερικό της διοικητικής τους δομής.
Ένας δεύτερος κύκλος προβληματισμού θα εξετάσει τις κατευθύνσεις του υπουργείου, όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί το τελευταίο διάστημα, τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται για τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, τις οικονομικές παραμέτρους, καθώς και τα αντεπιχειρήματα που θεωρούν την μετατροπή αυτή χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, επιζήμια και κυριολεκτικά επικίνδυνη. Θα συζητηθούν ακόμη εναλλακτικές προτάσεις, διαφορετικές από αυτήν του υπουργείου, που μπορούν να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία των μουσείων, όσον αφορά τη διοίκηση και τη λειτουργία τους, αλλά και σε σχέση με τον πιο απαιτητικό κοινωνικό τους ρόλο.
Είναι αυτός, ακριβώς, ο κοινωνικός τους ρόλος, που θα δώσει το έναυσμα να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με το κοινό τους, στο οποίο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να κατανοεί καλύτερα και να έχει άποψη για το καθεστώς λειτουργίας τους, καθώς αυτό το τελευταίο καθορίζει πολλές από τις υπηρεσίες που το αφορούν άμεσα.
Το κοινό αντιλαμβάνεται τη σχέση λειτουργίας και υπηρεσιών σε κεντρικής σημασίας ζητήματα, όπως είναι: η απρόσκοπτη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση, οι μουσειολογικές επιλογές, η φιλοσοφία και το θεματικό εύρος των εκθέσεων, τα μέσα που χρησιμοποιούνται, η προσφορά υπηρεσιών όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οι εκδηλώσεις, οι ξεναγήσεις και, γενικότερα, εκτιμά το σεβασμό στο δικαίωμα της συμμετοχής στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.
Θα συζητηθούν τέλος, οι προϋποθέσεις για όλα αυτά, που απαιτούν βούληση, συνεργασία, αποφάσεις, σχεδιασμό, έρευνα, δημιουργικές πρωτοβουλίες, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό, καλή οργάνωση και διαχείριση, καθώς και όραμα και αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον.

Σχόλια