Κι άλλο τσιμέντο στην Ακρόπολη;
Και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που δρομολογεί η κυβέρνηση, το υπουργείο Πολιτισμού επανέρχεται στις επεμβάσεις στην Ακρόπολη.
Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με το «τσιμέντωμα» του Ιερού Βράχου, στην ημερήσια διάταξη της σημερινής διαδικτυακής συνεδρίασης του ΚΑΣ συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση για έγκριση ή μη πρότασης της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης σχετικά με την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης.
Μήπως μετά τη διαδρομή του αναβατόριου και τις εκτεταμένες επεμβάσεις με αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, όπως υποστηρίζει το ΥΠΠΟΑ, στα Προπύλαια της Ακρόπολης επίκειται και «τσιμέντωμα» στο δυτικό τμήμα της Ακρόπολης;
Παράλληλα, το Συντονιστικό των επτά σωματείων εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει τις επαφές του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με εκπροσώπους του ΚΚΕ διαπιστώθηκε «η συναντίληψη των συμμετεχόντων στα βασικά ζητήματα που ανοίγονται από τον καταστρεπτικό, τόσο για τα μουσεία όσο και για το σύνολο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κυβερνητικό σχεδιασμό και επιβεβαιώθηκε η στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων».
Στη λίστα των αντιδρώντων με τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ προστίθεται ο Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος, που με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού και τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου ζητάει να μην προχωρήσουν στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ γιατί «δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη λειτουργία και την αποστολή που αυτά επιτελούν», αντίθετα «τα μουσεία θα αποκοπούν από το σώμα του αρχαιολογικού ιστού και τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν».
Όπως επισημαίνει, «τα προβλήματα που υπάρχουν στη διοίκηση και τη λειτουργία των μουσείων πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσα από την ύπαρξή τους εντός της δομής του ΥΠΠΟ και του δημοσίου χαρακτήρα τους».
Από την πλευρά του, το Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο, τεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους είναι καθόλα αρνητική μια τέτοια μετατροπή, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «κατακερματίζει την πολιτιστική κληρονομιά και διασπά βίαια τη χάραξη ενιαίας πολιτιστικής πολιτικής και στρατηγικής», ενώ «δεν αντιμετωπίζει το πολιτιστικό αγαθό ως δημόσιο κοινωνικά αναπαλλοτρίωτο αγαθό, αλλά ως εργαλείο κερδοφορίας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου