«Φρένο» στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ
Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων παύεται η επιτροπή του ΥΠΠΟ, που θα επεξεργαζόταν σχέδιο διαχείρισης του Κεραμεικού και της Βραυρώνας εμπλέκοντας και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, ο «Ημεροδρόμος» είχε αποκαλύψει την ύπαρξη εγγράφου (δες http://www.imerodromos.gr/vravrona-kerameikos/) της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το οποίο συγκροτείτο επιτροπή με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και την εμπλοκή – και επισήμως πλέον – ιδιωτικών φορέων και αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών στη διαχείριση των μνημείων. Συγκεκριμένα το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» φερόταν ως εμπλεκόμενος φορέας στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων Κεραμεικού και Βραυρώνας.
Η δημοσιοποίηση του εγγράφου είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων του ΥΠΠΟ καθώς εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζεται το έδαφος ώστε το δημόσιο αγαθό της Πολιτιστικής Κληρονομιάς να αποτελέσει πεδίο συνδιαχείρισης με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, το εύρος και η δύναμη των αντιδράσεων, σε αυτή την περίπτωση, έφερε αποτελέσματα. Σύμφωνα με έγγραφο (αρ. πρωτ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/) που υπεγράφη στις 23 Μαρτίου 2015 από τον υπουργείο Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά «παύει η ισχύς της αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΜΝ/24937/36195/31827/16063/24-9-2014 απόφασης, που αφορά στη συγκρότηση Επιτροπής για την επεξεργασία προτάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών».
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Σεπτεμβρίου η εν λόγω επιτροπή θα είχε ως έργο «την επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στην Επιτροπή ανατίθενται επίσης η εκπόνηση πιλοτικού σχεδίου αναβάθμισης και διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Τότε είχε ανακύψει πλήθος ερωτημάτων. Ποιο θα είναι το αντικείμενο του Ιδρυματος Σταύρος Νιάρχος στον Κεραμεικό και τη Βραυρώνα; Τι είναι αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι αρμόδιες Εφορείες από τη στιγμή που θα έχουν κονδύλια και προσωπικό; Σε ποιο «πλαίσιο συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Ιδρυμα» αναφέρεται το έγγραφο; Υπάρχει και κάποιο άλλο μνημόνιο συνεργασίας εκτός από το μνημόνιο που αφορά στην ανέγερση της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Δέλτα Φαλήρου; Και εν τέλει, το Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος έχει λάβει το χρίσμα του μεγάλου χρηματοδότη του πολιτισμού σήμερα, του μεγάλου διαχειριστή αύριο; Στα παραπάνω ερωτήματα δεν υπήρξε ποτέ απάντηση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Επιπλέον, ως μέλος της επιτροπής εμφανιζόταν και αρχαιολόγος που φέρεται να είναι διευθυντής αστικής μη κερδοσκοπικής με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Η παύση της επιτροπής ελπίζουμε να σημαίνει και την ταυτόχρονη παύση κάθε σκέψης ή σχεδίου για ενδεχόμενη εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμα και υπό το καθεστώς την συνδιαχείρισης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σχέδια που εξυφαίνονται με το άλλοθι της κρίσης και των άδειων ταμείων, αλλά που στην πραγματικότητα ανοίγουν τις πόρτες σε ορέξεις για νέες «κερδοφόρες» επενδύσεις.
http://www.imerodromos.gr/idryma-niarhou/
Σχετικά άρθρα:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου