Με επιφυλάξεις ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το δημόσιο

Με επιφυλάξεις ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το δημόσιο



Την καταρχήν στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, την εισαγωγή της αξιολόγησης με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας στο Δημόσιο, και την επαναθεώρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που μετατράπηκαν σε αορίστου, με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου.
Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις εξέφρασε στη συζήτηση επί των άρθρων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, θεωρώντας αναγκαία την αναδιατύπωση του άρθρου 43 για τις διαδικασίες μετατροπής του εργασιακού καθεστώτος των πρώην συμβασιούχων.

Είπε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, δική του τροποποίηση του άρθρου, απαλλαγμένη από τις «υποψίες σκοπιμότητας».

Ο κ. Ντόλιος πρότεινε επίσης να υπάρξει ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο, πως το 15% των δημοσίων υπαλλήλων που προορίζεται να αξιολογηθεί με βαθμό 1 έως 6, δεν πρόκειται να απολυθεί με βάση την αξιολόγηση αυτή.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να φέρει με τη σειρά του, νομοτεχνικές αλλαγές που να ανταποκρίνονται σε παρατηρήσεις βουλευτών.

Απέναντι δε, στην κριτική της Μαρίνας Χρυσοβελώνη (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ότι δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται με υφιστάμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, δεσμεύτηκε να καταθέσει στην Ολομέλεια μία από τις πολλές «μελέτες σκοπιμότητας συγχωνεύσεων» που υπάρχουν στο υπουργείο του από το παρελθόν, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, για τα άρθρα 20 (απολύσεις και διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των υπό κατάργηση φορέων) και 43 (επανέλεγχος όλων των περιπτώσεων μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου).

Για το τελευταίο άρθρο είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά ή άλλες παρανομίες, αλλά δεν συμφωνεί με την επανεξέταση μονιμοποιήσεων που έχουν επικυρωθεί από το ΑΣΕΠ, σε εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του Προκόπη Παυλόπουλου το 2006, το οποίο άλλωστε, «υπήρξε λογικό νομοθέτημα της δικής σας κυβέρνησης».

Σημειώνεται πως το άρθρο 43 στήριξαν στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος», εκτός του εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς και Δημήτρης Κυριαζίδης.

Εξάλλου, σειρά βουλευτών της αντιπολίτευσης (Σταμπουλή, Χρυσοβελώνη, Μανωλάκου) στηλίτευσε τον «προκρούστη» του νέου συστήματος αξιολόγησης, διακρίνοντας πίσω απ' αυτό, κυβερνητική στόχευση για υλοποίηση της δέσμευσής της για 15.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Απαντώντας, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δεσμεύτηκε να έρθει σύντομα στη Βουλή «αντικειμενικό και αξιοκρατικό» σύστημα αξιολόγησης και των προϊσταμένων, που θα διενεργήσουν (με βάση το παρόν νομοσχέδιο) τις αξιολογήσεις των υπαλλήλων.

Κατά τα άλλα, στη σημερινή συνεδρίαση, αρκετές διαφωνίες κατατέθηκαν για επιμέρους ρυθμίσεις, όπως για την τύχη που επιφυλάσσεται στο προσωπικό του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ή τη σκοπιμότητα κατάργησης του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Για το τελευταίο, ο Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ) επεσήμανε πως η κατάργηση αυτή δεν επιφέρει κέρδος στο Δημόσιο, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι ο Οργανισμός είναι ελλειμματικός μόνο λόγω των χρεών των αγροτών.

Ο Γιάννης Σταθάς (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθυμίζοντας τη μόλυνση της Ανατολικής Βοιωτίας από τον Ασωπό, ανέφερε: «Μεγάλες πολυεθνικές αγοράζουν χωράφια στην Κωπαίδα, τα αφήνουν χέρσα και φοβόμαστε πάρα πολύ ότι θα αλλάξει η χρήση γης. Φοβόμαστε πως η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού θα πάει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν...».

«Κανείς Βοιωτός δεν συμφωνεί με την υπάρχουσα κατάσταση του Οργανισμού, αλλά δεν μπορεί και να καταργείται με ένα άρθρο, και να περνά όλη η περιουσία του στο κράτος και η διαχείρισή του στην Περιφέρεια» σημείωσε ο κ. Σταθάς.

«Είμαστε ανοικτοί σε αντιπροτάσεις, αλλά όχι σε εκκλήσεις να πάρουμε πίσω το άρθρο» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο υφιστάμενος Οργανισμός είναι ελλειμματικός, και τα τελευταία χρόνια πληρώθηκαν 2,5 εκατ. από το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ για να καλυφθούν οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ. Πρότασή μας είναι να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια - και της δίνουμε οκτώ μήνες προκειμένου να προετοιμαστεί.

» Οι δομές και η ισχύς μιας Περιφέρειας μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενός σημαντικού έργου, όπως οι έγγειες βελτιώσεις. Αν δεν αντιμετωπίσουμε ευθέως το πρόβλημα, θα παραπεμφθεί στις καλένδες και θα παρακαλεί και πάλι ο Οργανισμός τη ΔΕΗ για ρεύμα, και θα ψάχνει για υπαλλήλους την τελευταία στιγμή» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια