Εαρινό "πογκρόμ" κατά δημοσίων υπαλλήλων
14.08.2013
Ο φάκελος που προβλέπει την απομάκρυνση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων που ξεπερνούν το 57ο έτος της ηλικίας τους βρίσκεται ήδη καθοδόν προς το γραφείο του κεντροαριστερού Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ενώ στην Πορτογαλία η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο τη μείωση 100.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα ώς την ολοκλήρωση της θητείας της.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζιοβανίνι έχει αρχίσει ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα προκειμένου να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση μαζί τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι άνω των 57 ετών είχαν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και θα πάρουν χαμηλά εφάπαξ και συντάξεις.
Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 3,5% το 2012, οι μειώσεις μισθών έφθασαν στο 1,3% ή στα 6,6 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε το πάγωμα μισθών ώς τα τέλη του 2014. Τα αυτόνομα συνδικάτα της Αριστεράς USB ανακοίνωσαν ήδη μια γενική απεργία για τις 18 Οκτωβρίου.
Στην Πορτογαλία, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροσαλίνο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του δημόσιου τομέα κατά 100.000 υπαλλήλους έως το τέλος της θητείας της διαμέσου «φιλικών» οικειοθελών αποχωρήσεων, την αύξηση των ωραρίων εργασίας στις 40 από τις 35 ώρες την εβδομάδα και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. «Μέσα σε δύο χρόνια θα πρέπει να μειώσουμε καθαρά κατά 50.000 υπαλλήλους τον αριθμό των ατόμων που απασχολεί η δημόσια διοίκηση», τόνισε ο δεξιός Πορτογάλος υφυπουργός.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί «φιλικά» την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκινώντας μια περίοδο προσωπικών διαβουλεύσεων οικειοθελών αποχωρήσεων από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
Η κυβέρνηση προσφέρει αποζημίωση 1,5 μηνιαίων μισθών για τον κάθε χρόνο εργασίας των υπαλλήλων έως 50 ετών, 1,25 μισθούς για τις ηλικίες των 50-54 ετών και αποζημίωση 1 μήνα για κάθε χρόνο εργασίας στους υπαλλήλους που είναι μεταξύ 55 και 59 ετών.
Τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα καταγγέλλουν ότι οι διατάξεις αυτές αποτελούν τον καρπό των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην τρόικα, ενώ όσοι δεν αποδεχθούν την «προσφορά» θα κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν μέσα στη δημόσια διοίκηση ή να απολυθούν με χειρότερες συνθήκες.
Η κυβέρνηση προτείνει επίσης έως 12 μήνες «ειδικής κινητικότητας», με το 66,7% του μισθού για το πρώτο εξάμηνο και το 50% για το δεύτερο εξάμηνο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου