Η ελιά του Πλάτωνα κόπηκε το 1976
Η ελιά του Πλάτωνα δεν κόπηκε την Πέμπτη για να γίνει καυσόξυλα. Η είδηση που κυκλοφόρησε χθες σε διάφορες ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης, είναι ανακριβής. Στην πραγματικότητα, η ζημιά έγινε 37 χρόνια νωρίτερα, όταν η ελιά χτυπήθηκε και ξεριζώθηκε από λεωφορείο.
Ο κορμός της ελιάς του Πλάτωνα. Φωτογραφία: Μιχάλης ΒασσάραςΌπως επισημαίνει στο μπλογκ της η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, η ελιά καταστράφηκε από λεωφορείο στις 7 Οκτωβρίου 1976, καθώς η ελληνική πολιτεία επέτρεψε να κατασκευασθεί η λεωφόρος Αθηνών, εκεί που κάποτε εκτείνονταν οι κήποι της Ακαδημίας του Πλάτωνα.
Δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, 7 Οκτωβρίου 1976Ό,τι απέμεινε από το δέντρο, κάτω από το οποίο ο Πλάτωνας δίδασκε τον 5ο αιώνα π.Χ. τους μαθητές του, φυλάσσεται σήμερα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ στη θέση του οι γεωπόνοι του Πανεπιστημίου είχαν φυτέψει τρία κομμάτια της διαλυμένης ελιάς, τα οποία ξαναβλάστησαν.
Οι ρίζες της ελιάς του Πλάτωνα πριν κοπούν. Φωτογραφία: Μιχάλης ΒασσάραςΣύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το νεότερο ελαιόδενδρο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς, ο οποίος είχε στο μεταξύ απονεκρωθεί, αφαιρέθηκε από αγνώστους. Οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις επέτρεψαν να γίνει μια Λεωφόρος Αθηνών δίπλα στην "ελιά του Πλάτωνα"; Πώς είναι σε αυτό το χάλι η Ιερά Οδός. Πώς "φύτρωσε" σε αυτό τον ιερό χώρο, ένα γρανιτένιο πολιτιστικό κέντρο και πώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να αναβαθμιστεί η περιοχή, είτε "φυτεύοντας" εμπορικά κέντρα, είτε βάζοντας εμπόδια στα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», επισημαίνει η Επιτροπή Κατοίκων.
Περισσότερες πληροφορίες στο μπλογκ της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος.
πηγή:Η ελιά του Πλάτωνα κόπηκε το 1976 Ελευθεροτυπία
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου