Η Εθνική Πινακοθήκη για το πόρισμα Ρακιντζή: "Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα"

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/04/2012
"Έκπληξη" εκφράζει στη χθεσινή του ανακοίνωση το Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, τόσο για "την προβολή που έλαβε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης" όσο και για εκείνα που καταλογίζονται στο σύστημα ασφαλείας του ιδρύματος από το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή.
Το σύστημα ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης "βρίσκεται σε άριστη κατάσταση" αναφέρεται στην ανακοίνωση και συντηρείται διαρκώς, "σε στενή συνεργασία με την εταιρεία παροχής συστημάτων ελέγχου". Έτσι, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη, το Δ.Σ. απέρριψε όλες σχεδόν τις αναφορές του ΓΕΔΔ, θεωρώντας πως "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Παράλληλα, σημειώνει πως "η έκθεση της ΓΕΔΔ δεν μπορεί να είναι πλήρης, εφόσον δεν εξετάστηκαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης" και διαβεβαιώνει ότι " τα συστήματα ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης, είναι απολύτως αξιόπιστα, σε καλή κατάσταση λειτουργίας και συντήρησης".
Πάντως, από την ανακοίνωση της Πινακοθήκης προκύπτει πως, σε μεγάλο βαθμό, το ζήτημα της ασφάλειας έχει εκχωρηθεί στην ιδιωτική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται, καθώς αποτελεί "συμβατική υποχρέωση της εταιρείας αυτής να είναι σε συνεννόηση με τον φύλακα και να ειδοποιήσει την αστυνομία", ενώ επίσης "η εταιρεία εκπαιδεύει συνεχώς τους ανθρώπους που χειρίζονται τα συστήματα ασφαλείας".
Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση της Πινακοθήκης αφήνει αιχμές και προς το υπουργείο Πολιτισμού (το οποίο, θυμίζουμε, πίεσε για την έγγραφη απάντηση του Δ.Σ. του ιδρύματος στο πόρισμα Ρακιντζή), καθώς σημειώνει ότι "τα πρόσθετα μέτρα τα οποία ελήφθησαν δεν θα είναι ποτέ επαρκή αν δεν υποστηρίζονται από το αντίστοιχο σε αριθμό προσωπικό φύλαξης, το οποίο η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης κατ’ επανάληψη είχε ζητήσει από το ΥΠΠΟΤ, πριν το ατυχές συμβάν, όπως αποδεικνύεται και από τη σχετική αλληλογραφία".
«Δεν υπάρχει αμφιβολία», καταλήγει η ανακοίνωση της Εθνικής Πινακοθήκης, «ότι σε περιόδους κρίσης γίνονται περιορισμοί δαπανών κυρίως στον δημόσιο τομέα και επιβραδύνονται οι εκσυγχρονισμοί των συστημάτων ασφαλείας που ακολουθούν τον γρήγορο ρυθμό της τεχνολογίας».
πηγή: Η Αυγή online

Σχόλια