Κάγκελα για την προστασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου;
Προβληματισμός για τις καταστροφές στην είσοδο και τον γύρω χώρο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2012, 14:54
Κάγκελα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Φθάσαμε ως εκεί; Οι εικόνες όμως μιλούν από μόνες τους, ενίοτε κάνουν το γύρο του κόσμου και οι τουρίστες τις παίρνουν μαζί τους φεύγοντας από την Ελλάδα.
Οι κίονες της εισόδου με γκράφιτι, το ίδιο και η μαρμάρινη σκάλα, αλλού τα μάρμαρα είναι σπασμένα, στις απόμερες γωνιές βρίσκονται τα απομεινάρια χρήσης ναρκωτικών, το φυλάκιο επί της οδού Μπουμπουλίνας πυρπολημένο.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ο περιβάλλων χώρος του έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στόχος διαφόρων ασυνείδητων, καταφύγιο για εξαρτημένα άτομα –κάτι που συνοδεύεται και με τη διακίνηση ουσιών_ ενώ όποιος και για όποιο λόγο διαμαρτύρεται μπορεί να ρίξει και μία μολότοφ.
Οπως φάνηκε όμως στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παρ΄ ότι όλοι είναι προβληματισμένοι με την κατάσταση, ταυτόχρονα εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη λήψη αποφασιστικών μέτρων. Και η περίφραξη θα ήταν το μόνο αποτελεσματικό. Ομως:
«Με την περίφραξη αποκλείουμε την πλατεία του μουσείου από την πόλη. Δημιουργούμε μια δυσάρεστη εικόνα και το τίμημα θα είναι μεγάλο», είπε στη συνεδρίαση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.
«Δεν μπορούμε να στήσουμε μπροστά στο μουσείο το τείχος του Βερολίνου» πρόσθεσε ο αρχαιολόγος κ. Δημήτρης Αθανασούλης. «Δεν είναι δυνατόν να το βάλουμε σε κλουβί. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της Αθήνας, μνημείο και το ίδιο και η πλατεία του» επισήμανε η αρχαιολόγος κυρία η Αλκηστη Παπαδημητρίου. Και όπως είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ κυρία Κουδούνη «Αν πρέπει να αποκλείουμε τα κτήρια που αξίζουν, τότε θα πρέπει να περιφράξουμε και την τριλογία του Πανεπιστημίου».
Από την άλλη βέβαια όλα τα μουσεία της Αθήνας μηδέ του Μουσείου Ακρόπολης εξαιρουμένου, προφυλάσσονται από περίφραξη που η πόρτα της κλείνει όταν το μουσείο είναι κλειστό. Μόνο το Εθνικό Αρχαιολογικό είναι έρμαιο κάθε «διαμαρτυρόμενου».
Χαρακτηριστικά μάλιστα δεκαέξι «επιθετικές» ενέργειες, που συνοδεύονται από φθορές και καταστροφές του μουσείου κατέγραψε η Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟ και τις παρουσίασε στο Συμβούλιο. Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων εξάλλου κυρία Μαρία Βλαζάκη αναφέρθηκε στους προπηλακισμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι καθώς και σε τραυματισμούς από περιθωριακά στοιχεία.
Να σημειωθεί πάντως ότι η πλευρά του κτιρίου προς την οδό Μπουμπουλίνας καθώς και οι δύο πλαϊνές ήδη προστατεύονται από κιγκλίδωμα, καθώς μάλιστα εκτίθενται και αρχαιότητες, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί αισθητικό ή ιδεολογικό ζήτημα, καθώς η πρόσοψη και η είσοδος με την πλατεία του μουσείου είναι ελεύθερες.
Στην αναζήτηση μιας ενδιάμεσης λύσης ωστόσο, ο καθηγητής κ. Πάνος Βαλαβάνης έκανε την πρόταση ότι το κιγκλίδωμα θα μπορούσε να στηθεί τα σκαλιά του μουσείου ενώ η κυρία Μενδώνη συμπλήρωσε ότι θα ήταν δυνατό να κατασκευαστεί συρόμενος μηχανισμός σε κυλιόμενες ράγες, που να κλείνει τα μεσάνυχτα.
Εν τέλει όμως το ΚΑΣ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει καθώς σε επόμενη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού κ. Νίκος Καλτσάς προκειμένου να παρουσιάσει και αυτός την άποψή του.
ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου