Τα σκληρά τα παλληκάρια...

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012


Τα σκληρά τα παλληκάρια...

thumb
Του Δημήτρη Μυ
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του τραπεζίτη – μη εκλεγμένου – πρωθυπουργού Παπαδήμου με την τρόικα. Ξέρουμε, όμως, τα αποτελέσματά της. Για την ακρίβεια μπορούμε να τα υποθέσουμε, με τη βοήθεια κάποιων που – προφανώς – κάτι παραπάνω γνωρίζουν από εμάς...
Κατ’ αρχήν το γερμανικό Spiegel. Στην ηλεκτρονική του έκδοση το έγκυρο περιοδικό σημειώνει ανάμεσα στα άλλα: «Τέλος στη φαρσοκωμωδία» της ελληνικής διάσωσης που παίζουν οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ελλάδας. Το περιοδικό ζητά να υιοθετηθεί η πιο έντιμη λύση, με ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα».
Στο κύριο άρθρο του το περιοδικό θέτει το ερώτημα τι είδους πακέτο διάσωσης οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές «χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί;».
Το Spiegel, τέλος, καταλήγει: «Ήρθε η ώρα για μία πολιτική ομολογία: Η πρακτική "μαστίγιο και καρότο" απέτυχε, δεν έχει εφαρμογή η ιδέα πως η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το βάρος του χρέους της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και υπό όρους πακέτα βοήθειας».
Την ίδια – με το Spiegel και την κοινή λογική – άποψη περί της υποτιθέμενης ελληνικής διάσωσης διατύπωσε χθες και νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη χρεοκοπία.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΔΝΤ ο Αμερικανός οικονομολόγος αποδεικνύει το μεγάλο λάθος που γίνεται στην Ελλάδα... Στο άρθρο του με τίτλο «Η ελληνική μέγκενη» ο Πολ Κρούγκμαν σημειώνει ότι το σχέδιο του ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014, κάτι που είναι αδύνατο.
«Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή και υποτίθεται ότι θα γίνει εν μέσω βαθιάς ύφεσης. (...) Μπορώ να πω ότι αυτό είναι αδιανόητο». Όπως αδιανόητη θεωρεί ο νομπελίστας οικονομολόγος την ιδέα για μείωση των πραγματικών κρατικών δαπανών κάτω από το επίπεδο του 70% το 2014 σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να σκοτώσει την οικονομία της, μέσω της λιτότητας, για να πληρώνει το ΔΝΤ, χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ.
Τα παραπάνω διαπιστώνουν και εκτιμούν το Spiegel, ο Κρούγκμαν και η κοινή λογική.
Την ίδια στιγμή, εδώ στην Αθήνα, οι σκληροί διαπραγματευτές δίνουν μάχες για να σώσουν τον 13ο και 14ο μισθό, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα τον 12ο, τον 11ο και τον 10ο...
Εύγε!
Τα σκληρά τα παλληκάρια... | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 

Σχόλια