Υπονόμευση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την διοίκηση του ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

ΕΜΣΤ: Υπονόμευση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την διοίκηση



Κώστας Σβόλης*

▸ Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) κατάφερε τον περσινό Μάρτιο να υπογράψει την πρώτη του Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μετά τη διαδικασία έγκρισης των άρθρων που αφορούν τις μη μισθολογικές παροχές.

Δεν πέρασαν λίγοι μήνες από την εφαρμογή της ΣΣΕ στην πράξη και η Διοικητική Οικονομική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ ξεκίνησε τις προσπάθειες υπονόμευσής της. Σε απαντητική της επιστολή για μια σειρά ζητημάτων, τα οποία τέθηκαν από το Σωματείο σε συνάντηση στις αρχές του Φεβρουαρίου, υπαινίσσεται ότι υπάρχουν «ασάφειες» ως προς την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη ΣΣΕ.

Την ίδια ώρα, το ΕΜΣΤ παραμένει υποστελεχωμένο με κενό το 40% των οργανικών του θέσεων. Ενώ στον προϋπολογισμό του Μουσείου έχει προβλεφθεί η μισθολογική δαπάνη για την κάλυψη δεκατριών θέσεων εργασίας μέσω της κινητικότητας, η διεύθυνση του ΕΜΣΤ δεν προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμετοχή του Μουσείου στον φετινό κύκλο κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου. Αντίθετα, μέσω διαδικασιών απευθείας ανάθεσης κατά τα πρότυπα του «επιτελικού κράτους», το ΕΜΣΤ προχωρά σε ενοικίαση εργαζομένων από ιδιωτικές εταιρείες.Επιμένει να προκαλεί (εσκεμμένα;) σύγχυση γύρω από τις αρμοδιότητες τόσο του ΥΠΠΟΑ όσο και του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των δημόσιων ΝΠΙΔ, όπως αυτές απορρέουν από το άρθρο 43 του ν. 4484/2017. Αρμοδιότητες που αφορούν μόνο τις μισθολογικές παροχές και όχι τους όρους εργασίας και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει και θεμελιώνει η ΣΣΕ, όπως άδειες, ωράρια εργασίας και λοιπές διατάξεις. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας κατ’ εξακολούθηση υπονομευτικής τακτικής, η Οικονομική Διοικητική Διευθύντρια παρουσιάζει όλες τις διατάξεις της ΣΣΕ ως μη μισθολογικές παροχές.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΜΣΤ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ και για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό.

                           Πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ


Σχόλια