επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας-συμμετoχή σε στάση εργασίας από τον Ενιαίος Σύλλογος ΥΠ.ΠΟ.Α

 Παρ. 18.2.22: ο Ενιαίος Σύλλογος συμμετέχει στην στάση εργασίας για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Έχει έρθει στην δημοσιότητα το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής σχετικά με την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους στον Δημόσιο τομέα. Μέχρι σήμερα δικαιούχοι του επιδόματος με βάση τον Ν. 4354/2015 (ενιαίο μισθολόγιο) είναι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που κατηγοριοποιούνται σε πέντε διαφορετικές βαθμίδες όσον αφορά το ύψος του επιδόματος από 150 ευρώ (Α) έως 30 ευρώ (Ε).

Το πόρισμα είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, καθώς τα μέλη της επιτροπής παραδέχονται, μεταξύ άλλων, ότι συνάντησαν σοβαρούς περιορισμούς για την σύνταξή του, όπως για παράδειγμα την έλλειψη στοιχείων μετρήσεων και δεδομένων που αφορούν την νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα σε χώρους δουλειάς!

Παρόλα αυτά η επιτροπή κατέληξε σε δύο σενάρια καταβολής του επιδόματος. Στο πρώτο οι δικαιούχοι του επιδόματος συγχωνεύονται σε τρεις κατηγορίες με ποσό καταβολής ανά κατηγορία από 170 έως 70 ευρώ, στο δε δεύτερο σε τέσσερις κατηγορίες με ποσό καταβολής από 180 έως 70 ευρώ.

Πρόκειται για σαφή προσπάθεια ανακατανομής της καταβολής του επιδόματος, καθώς όπως παραδέχεται το πόρισμα με το σημερινό σύστημα η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων (περίπου 90%) κατανέμεται στην υψηλότερη κατηγορία, ενώ για παράδειγμα στο πρώτο σενάριο δικαιούχοι της πρώτης κατηγορίας θα είναι μόνο το 54%. Συνολικά, με βάση το πόρισμα της επιτροπής, 15.300 εργαζόμενοι καθίστανται μη δικαιούχοι και σε χιλιάδες άλλους περικόπτεται δραστικά!

Αυτές οι προτάσεις, ειδικά σήμερα που το εισόδημα όλων των εργαζομένων μειώνεται δραματικά από την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, συνιστούν ουσιαστική μείωση αποδοχών, για ακόμα μία φορά.

Ο Ενιαίος Σύλλογος ζητά από την πολιτική ηγεσία να ενημερώσει αν η προτεινόμενη ανακατανομή σε νέες κατηγορίες δικαιούχων πλήττει και αν ναι σε ποιο βαθμό όσους συναδέλφους λαμβάνουν σήμερα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ο Ενιαίος Σύλλογος διεκδικεί

  • καμία περικοπή ή υποβάθμιση στο επίδομα, όπως καταβάλλεται μέχρι σήμερα
  • επέκταση της καταβολής του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες συναδέλφων που, λόγω της φύσης της εργασίας τους, το δικαιούνται και δεν το λαμβάνουν σήμερα
  • επέκταση της καταβολής του επιδόματος και στους συμβασιούχους συναδέλφους στο ΥΠΠΟΑ
  • αύξηση του ύψους του επιδόματος και επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στο ΥΠΠΟΑ
  • γενναία αύξηση του ποσού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που χορηγείται για το επίδομα
  • την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου και αντεργατικού πορίσματος.

Παρασκευή 18 Φλεβάρη: συμμετέχουμε στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ (7.00 π.μ. – 11.00 π.μ.) και στην συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37)


Πηγή:http://www.neapnyka.gr

Σχόλια