Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ 18.3.21

 Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ 18.3.21



Σύμφωνα με χθεσινό έγγραφο της ΓΔΑΠΚ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ έδωσε εντολή έως τις 19.3.21, μέσα σε δύο μόλις μέρες, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, που προβλέπουν τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας, ώστε να προετοιμαστούν οι αρχαιολογικοί χώροι για «ενδεχόμενο» άνοιγμα την Δευτέρα 22.3.21!
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των προσλήψεων φυλακτικού προσωπικού και καθαριότητας 5μηνης διάρκειας, να προχωρήσουν οι εργασίες αποψίλωσης, ευπρεπισμού και καθαριότητας, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, ενόψει της φιέστας που έχει ετοιμάσει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, δίνει εντολή να ετοιμαστούν να ανοίξουν «ενδεχομένως!» οι Αρχαιολογικοί χώροι!
Το επίρρημα αυτό, πρωτοφανές ως καλή διοικητική πρακτική, δείχνει πολλά: βιασύνη, σύγχυση, υψηλή στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας», επικοινωνιακή διαχείριση αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων, των επισκεπτών, της κοινωνίας εν γένει.
Την ίδια ώρα η πανδημία, σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, βρίσκεται σε επικίνδυνη και διαρκώς αυξανόμενη κορύφωση, με τα νοσοκομεία της χώρας να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση, τους ασθενείς να διασωληνώνονται στους διαδρόμους εκτός ΜΕΘ, τους γιατρούς να αναγκάζονται να επιλέγουν μεταξύ των ασθενών για τα ποιος θα εισαχθεί σε ΜΕΘ και ποιος όχι …
Κι όμως στο ΥΠΠΟΑ οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές καλούνται να δουλέψουν πιο εντατικά από ποτέ σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να ξεχάσουν φυσικά τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας όπως: τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, αποφυγή συνωστισμού κλπ.

Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ειδικά μετά και τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία, είναι ακόμη ανέτοιμοι να υποδεχτούν με ασφάλεια επισκέπτες.
  • Επειδή το αποτυχημένο ακορντεόν του λοκντάουν και οι απανωτές προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξουν την ατζέντα και να εκτονώσουν την οργή του κόσμου δεν αποδίδουν.
  • Επειδή τα οικονομικά και τουριστικά συμφέροντα είναι ισχυρά και επιπλέον για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους επιλέγεται εσπευσμένα και βιαστικά και αυτή η ημερομηνία.

Παίζουν για πολλοστή φορά με τις δικές μας ζωές και δεν θα τους αφήσουμε!

  1. Ζητάμε να μην ανοίξουν τώρα οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και σίγουρα μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος, όταν οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι έτοιμοι συντεταγμένα, με πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα και βέβαια αφού έχουν παρθεί απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε αυτούς, με τον κατά προτεραιότητα για παράδειγμα εμβολιασμό των εργαζομένων που έρχονται σ΄επαφή με το κοινό
  2. Ζητήσαμε από την ΠΕΥΦΑ άμεση σύγκληση του Γενικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό.
  3. Ζητάμε από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ να πάρουν θέση

Σχόλια