Ανοιχτή επιστολή (Φιλάρετου ΑλικαρίδηΕιδικού Συμβούλου τ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Μπαλτά)

Ανοιχτή επιστολή
(Φιλάρετου ΑλικαρίδηΕιδικού Συμβούλου  τ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Μπαλτά)








                                 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Σχετικά με τις ομόφωνες αποφάσεις  της 11/11/2016 της Εκτελεστικής Eπιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  (Π.Ο.Ε – ΥΠ.ΠΟ.Α.)  
Την Πέμπτη 27/10/2016 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΥΠ.ΠΟ.Α. συνάντηση μεταξύ του γραφείου του τ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Μπαλτά, εκπροσωπούμενου από τον πρώην Διευθυντή του γραφείου του και εμένα και της εκτελεστικής επιτροπής της Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ.Α εκπροσωπούμενης από τον πρόεδρο της Ι. Παπαγεωργόπουλο, τον α΄ αντιπρόεδρο Ι. Τζανάκη και τον γ. γραμματέα  Ι. Μαυρικόπουλο.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τρέχοντα συνδικαλιστικά θέματα όπως οι προσλήψεις 188 φυλάκων ΙΔΟΧ  για το τετράμηνο Δεκεμβρίου 2016 – Μαρτίου 2017, η παράταση μέχρι τέλους του έτους  των συμβάσεων των καθαριστών/καθαριστριών, η προώθηση της προκήρυξης για την πρόσληψη  200  μονίμων φυλάκων, ο προγραμματισμός των προσλήψεων φυλάκων για το διάστημα Απρίλιος 2017 – Οκτώβριος 2017 κά. Σε όλα τα θέματα υπήρξε σύμπτωση απόψεων.
Τελευταίο θέμα της συνάντησης ήταν η οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Το αίτημα είχε τεθεί κατ επανάληψη κατά την διάρκεια του έτους και δεν είχε ικανοποιηθεί λόγω του υπερβολικά μεγάλου αποθεματικού (1.300.000 €) που διέθετε το Tαμείο στην αρχή του 2016. Από την πλευρά των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας  αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ύψος του αποθεματικού πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το ποσό που απαιτείται για την αποζημίωση των εργαζομένων, στην περίπτωση που κλείσει το Ταμείο  καί το οποίο κατ εκτίμηση υπολογίζεται σε 700.000 € περίπου. Από την πλευρά του γραφείου του τ.  Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού δηλώθηκε για πολλοστή φορά οτι σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργού να κλείσει ο βρεφονηπιακός σταθμός, αντίθετα πρόθεση του είναι ο σταθμός να ενταχθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα οργανισμό.  Συγχρόνως ζητήθηκε να σταλεί στο γραφείο Υπουργού η προαναφερόμενη νομοθεσία σχετικά με το αποθεματικό.
Με επιπρόσθετο στοιχείο, πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με δραστηριότητες του προέδρου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ι. Τσακοπιάκου τέθηκε στη συνέχεια το θέμα της διοίκησης του Ταμείου. Το θέμα της αλλαγής του ΔΣ του Ταμείου είχε τεθεί κατ επανάληψη στο παρελθόν με τον  Ι. Παπαγεωργόπουλο να εκφράζει σταθερά την άποψη ότι τα οικονομικά του Ταμείου είναι πεντακάθαρα και ανοιχτά σε κάθε έλεγχο και επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο να βρούμε συναινετική λύση για την διοίκηση του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Ι. Τζανάκης παρατήρησε οτι κατά την εκτίμηση του τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την υπάρχουσα διοίκηση και έλαβε θετική απάντηση.  Παρενέβη ο Ι. Παπαγεωργόπουλος λέγοντας οτι θα μπορούσε να βρεθεί λύση για την διοίκηση του Ταμείου με βάση την Υ.Α η οποία αποτελεί το καταστατικό του, σύμφωνα με την οποία στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο δύο μέλη ορίζονται από τον Υπουργό, δύο από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις (κατ έθιμο από τις δύο πλειοψηφούσες) και ο πρόεδρος είναι κοινής αποδοχής. Στην παρατήρηση οτι η Υ.Α. δεν μιλάει για πρόεδρο κοινής αποδοχής, αλλά οριζόμενο από τον Υπουργό απάντησε ότι ” κατά παράδοση είναι κοινής αποδοχής.“ Και συνέχισε προφανώς αστεϊζόμενος αν ο τ. Υπουργός θα δεχόταν ως κοινής αποδοχής τον Ι. Μαυρικόπουλο για να πάρει την απάντηση “προφανώς όχι.” Σε αυτό το σημείο η συζήτηση σταμάτησε για να συνεχισθεί σε επόμενη συνάντηση με μόνο σημείο μη συμφωνίας αν ο πρόεδρος της νέας διοίκησης θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής ή όχι.
Μετά την λήξη της συνάντησης ο Ι. Παπαγεωργόπουλος έστειλε λογιστικά πρότυπα που αφορούν τα αποθεματικά εταιρειών τα οποία οι νομικοί σύμβουλοι του τ. Υπουργού ζήτησαν χρόνο για να ερευνήσουν αν τα πρότυπα αυτά ισχύουν και στην περίπτωση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Παρά την αρχική πρόθέση του τ. Υπουργού να περιμένει μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα, τελικώς στις 31/10/2016 ζήτησε εγγράφως από το ΤΑΠ να προχωρήσει στην έγκριση δύο δόσεων ύψους 700.000 € περίπου, ως του τελικού ποσού που θα εκχωρηθεί στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας για το 2016.
Με βάση αυτό το έγγραφο το ΔΣ του ΤΑΠ στην συνεδρίαση του της Τετάρτης 2/11/2016 ενέκρινε το συγκεκριμένο ποσό. Την Πέμπτη 3/11/2016 ο τ. Υπουργός ευρισκόμενος στην  Θεσσαλονίκη έδωσε προφορική εντολή  στην πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠ για την αναστολή των διαδικασίων εκταμίευσης ώστε με την επιστροφή του στην Αθήνα να ανακοινώσει την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο, που είχε αποφασισθεί και δρομολογηθεί σε διυπουργικό επίπεδο, και να θέσει επίσημα από την πλευρά του το ζήτημα της αλλαγής του ΔΣ. Ο συνολικός σχεδιασμός της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. περιλάμβανε
  • Την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου
  • Την εκταμίευση ποσού 700.000 € ως του τελικού ποσού για το 2016.
  • Την άμεση αλλαγή του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
  • Την μείωση του ποσού ετήσιας τακτικής επιχορήγησης
  • Την ένταξη του βρεφονηπιακού σταθμού στις υπηρεσίες του Υπουργείου
Το Ταμείο του οποίου οι δραστηριότητες είναι η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού και οι παιδικές κατασκηνώσεις, χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνον με δημόσιο χρήμα από το ΥΠ.ΠΟ.Α με ποσό δυσανάλογα μεγάλο, περίπου 1.500.000 € για το 2015, και γι αυτό τα πεπραγμένα του θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από δημόσιο έλεγχο. Αυτός ήταν ο στόχος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και επομένως όλες οι αναφορές για προσπάθεια της να εκβιάσει και να χειραγωγήσει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι ψευδείς και συκοφαντικές και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Ας σημειωθεί οτι αν η Υ.Α. παραμείνει ως έχει τότε το ποσό που θα πρέπει να αποδοθεί ως τακτική επιχορήγηση στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας το 2017 είναι 2.000.000.€. Δεδομένου δε οτι ο βρεφονηπιακός σταθμός, ο οποίος αποτελεί σχεδόν την αποκλειστική λειτουργία του Ταμείου, φιλοξενεί περίπου 100 παιδιά προκύπτει οτι το κόστος χρηματοδότησης για κάθε παιδί θα ανέλθει στο ποσό των 20.000 € περίπου !!!!!
                                                                 Φιλάρετος Αλικαρίδης
                                                                  Ειδικός Σύμβουλος
                                                               τ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σχόλια