Κατείχαν παράνομα μαρμάρινη προτομή


Κατείχαν παράνομα μαρμάρινη προτομή

Μία μαρμάρινη προτομή των κλασικών χρόνων (5ος-4ος αι. π.Χ.) κατείχαν παράνομα δύο άτομα στους Αγίους Αναργύρους, τα οποία συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η προτομή αναπαριστά την κεφαλή, τον λαιμό και τμήμα του θώρακα ώριμου γενειοφόρου άνδρα με πλούσια κώμη πιασμένη στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η κώμη πλαισιώνεται επίσης από στεφάνι ή ταινία και εκατέρωθεν του κεφαλιού πέφτουν στους ώμους και τον θώρακα δύο βόστρυχοι. Η μύτη είναι αποκρουσμένη (σπασμένη) όπως και το κάτω και αριστερό τμήμα της γενειάδας. Στα πλάγια φέρει τετράπλευρες οπές στερέωσης. Σε όλες τις επιφάνειες φέρει λίγα σύγχρονα αποκρούσματα (σπασίματα). Η προτομή έχει μέγιστο ύψος 57 εκ. και μέγιστο πλάτος 33 εκ.
Για την προτομή ζητήθηκε η γνώμη αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και χρονολογείται στον 5ο-4ο αι. π.Χ
.
πηγή:Κατείχαν παράνομα μαρμάρινη προτομή | Αρχαιολογία Online

Σχόλια