Άρειος Πάγος: Με κοινωνικά κριτήρια οι απολύσεις


Άρειος Πάγος: Με κοινωνικά κριτήρια οι απολύσεις

Καταχρηστικές και άκυρες είναι οι απολύσεις που γίνονται για οικονομοτεχνικούς λόγους εάν η επιχείρηση δεν συγκρίνει προηγουμένως τους εργαζομένους, ώστε να επιλέξει με κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια τους προς απόλυση.
Την τήρηση των κοινωνικών και υπηρεσιακών κριτηρίων επιβάλλει ο Αρειος Πάγος σε τέτοιου είδους απολύσεις (για μείωση προσωπικού λόγω αναδιάρθρωσης και οικονομοτεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση) κρίνοντας ότι πρέπει καταρχήν να προστατεύονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι αρχαιότεροι στην υπηρεσία, όσοι έχουν περισσότερα οικογενειακά βάση και αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, όταν ο εργοδότης καλείται να επιλέξει ποιους θα απολύσει, οφείλει να λάβει υπόψη του τα κοινωνικά και υπηρεσιακά κριτήρια με σύγκριση μεταξύ των απασχολουμένων, ώστε να απομακρύνει εκείνον που έχει μικρότερη προϋπηρεσία και ηλικία (γιατί είναι ευκολότερο να βρει εργασία) και λιγότερα οικογενειακά βάρη. Ο Αρειος Πάγος έτσι προστατεύει τον μεγαλύτερο και αρχαιότερο στην υπηρεσία, ακόμη κι αν υστερεί σε τυπικά προσόντα απέναντι σε νεότερους συναδέλφους του.

Σχόλια