Δημοκρατικη Συνεργασια ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 25.2.13


Δημοκρατικη Συνεργασια ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 25.2.13

Αθήνα 25/2/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Δημοκρατική Συνεργασία 25.2.13Όλοι βιώνουμε καθημερινά τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχουν στη ζωή μας οι επιλογές των μνημονίων. Ολόκληρα κοινωνικά στρώματα καταστρέφονται και οδηγούνται στην εξαθλίωση, εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών χάνονται, διαλύεται το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πολιτισμός). Τελικά πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε οι ίδιοι, ενώ μένουν στο απυρόβλητο όλοι όσοι ευθύνονται, δηλ. τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ.
Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα στον κλάδο μας, είμαστε ανέτοιμοι και αποδεικνυόμαστε μικρότεροι των περιστάσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά. Η έλλειψη ενότητας του σωματείου, η έλλειψη αποφασιστικής ηγεσίας παράλληλα με την αδυναμία της να διαγνώσει, να ιεραρχήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, οργανώνοντας τις άμυνές μας, είχαν ως αποτέλεσμα μια σειράπαλινωδίες και πισωγυρίσματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο δόθηκε την άνοιξη του 2012 και στο χώρο του ΥΠΠΟ σε μια σειρά κλάδων (συντηρητές, εργατοτεχνίτες, νυχτοφύλακες) οι οποίοι το διεκδίκησαν και το πήραν. Η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ προφανώς σε μια άλλη «διάσταση» δεν πάλεψε έγκαιρα να συμπεριληφθούμε στην παραπάνω απόφαση, κάτι που δικαιούμαστε από τη φύση της εργασίας μας, αλλά έρχεται εκ των υστέρων και πολύ αργότερα να το διεκδικήσει δικαστικά, σε μια χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελέσματος διαδικασία, ενώ θα μπορούσαμε ήδη να το έχουμε στην τσέπη μας και οι αρχαιοφύλακες.
Το καλοκαίρι όλοι βιώσαμε με πολύ δυσάρεστο τρόπο τη βίαιη αλλαγή της ώρας έναρξηςλειτουργίας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων, σύμφωνα με τις επιταγές των τουριστικών γραφείων, του ΣΕΤΕ και του ΗΑΤΤΑ. Η ΠΕΥΦΑ και πάλι ανήμπορη να αντιδράσει δυναμικά και να υπερασπιστεί τον κλάδο μας, άλλαζε θέση από τη μια στιγμή στην άλλη: από εκεί που δεν το συζητούσε καθόλου, όπως προκύπτει από τις τότε ανακοινώσεις της, τελικά λίγο μετά το αποδέχτηκε χωρίς καμία αιτιολογία και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για αρνητικές εξελίξεις στη νέα τουριστική περίοδο.
Δεν αντέδρασαν στις προσλήψεις μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και σωματείων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για προσλήψεις με ανειδίκευτο προσωπικό και παράξενες διαδικασίες επιλογής, που παρακάμπτουν τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και ανοίγουν τηνκερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης στην φύλαξη Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Σχετικά με τα Πέραν του Πενθημέρου και τα Εξαιρέσιμα εξακολουθεί δυστυχώς η ίδια κατάσταση. Η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ τρέχει για άλλη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις, τις οποίες γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα συμβούν, γνωρίζει και το πότε θα συμβούν και όμως και πάλι δεν πρόλαβε να δώσει λύση. Ήξερε ότι στο τέλος του 2012 θα καταργούνταν τα χρηματικά εντάλματα προπληρωμής (ΧΕΠ) και είχε άνεση χρόνου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αντί να ασχοληθεί σοβαρά όλο αυτό το διάστημα και να βρεί λύση ώστε να περάσουμε ομαλά από τη μια διαδικασία στην άλλη το παρέπεμψε και αυτό στις καλένδες με αποτέλεσμα τα γνωστά και συνηθισμένα σε όλους προβλήματα. Συνέπεια της ίδιας αδράνειας είναι ότι από το 2011 και μετά έως σήμερα, δεν έχουν δοθεί τα ποσοστά από τα πωλητέα είδη του ΤΑΠΑ στους Αρχαιοφύλακες.
Ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου για τη Δημοκρατική Συνεργασία είναι το πλέον βασικό θέμα επιβίωσης του κλάδου (με την προϋπόθεση βέβαια να έχει εξασφαλιστεί η εξαίρεση από τις απολύσεις), για το οποίο έχουμε ήδη αργήσει ως Σωματείο να δραστηριοποιηθούμε και ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά. Αποτελεί κομβικό σημείο για την ύπαρξή μας και το μέλλον μας. Στο προσχέδιο του Νέου Οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, όπως κατατέθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης δομών, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Task Force και βάση της οποίας ξεκινά η συζήτηση για τον Οργανισμό, παρατηρούνται τα εξής:
  • Ø Δεν υπάρχουν πουθενά οι Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες!!! Το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Θεσσαλονίκης κλπ εξαφανίστηκαν!! Η επίσημη απάντηση είναι ότι τα ξέχασαν!!! Αν δεχθούμε αυτή την αφελή δικαιολογία οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η επιτροπή που έφτιαξε αυτό το σχέδιο  δεν γνώριζε καν ποιο αντικείμενο επεξεργαζόταν. Επειδή όμως “έχουν γνώση οι φύλακες” να θυμίσουμε  τις προτάσεις της έκθεσης Planet-Deloitte για έναν ενιαίο φορέα όλων των Μουσείων της Αθήνας, ή τις προτάσεις να γίνουν τα μεγάλα μουσεία νομικά πρόσωπα, να συγχωνευτούν κάποια ή να μεταφερθούν στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τελικά παραμένουν περίπου στον “αέρα” τα Μουσεία, γεγονός που μας κάνει καχύποπτους για το τι μέλλει γενέσθαι…
  • Ø Δεν υπάρχουν οι οργανικές θέσεις, ούτε κατανεμημένες, ούτε συγκεντρωτικά, άρα δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα απολυθεί κανείς, όπως διαβεβαιώνουν.
  • Ø Δεν υπάρχει Δ/νση Οικονομικού στον πολιτισμό, παρά τις διαβεβαιώσεις Τζαβάρα. Όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες περνάνε στο Παιδείας. Η Δ/νση Διοικητικού μετονομάζεται σε Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως δηλ. στις μεγάλες εταιρείες.
  • Ø Από τις συγχωνεύσεις θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό. Φαίνονται οι σαφείς πιέσεις (ή και δεσμεύσεις) από την Task Force για συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων ανά Διεύθυνση, με προφανές αποτέλεσμα να “περισσεύει” τεράστιος αριθμός Υπαλλήλων. Οι άλλοι τι θα γίνουν; Θα απολυθούν (διαθεσιμότητα) ή θα κληθούν να πάνε οπουδήποτε αλλού γνωρίζοντας ότι αν αρνηθούν θα απολυθούν αμέσως.
  • Ø Η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση αυτή αλλά ας μη γελιόμαστε θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων και από αυτήν θα προκύψει ο Νέος Οργανισμός. Από τα παραπάνω προκύπτει ολοφάνερα ότι πρόκειται για μια συρρικνωμένη σε προσωπικό και αρμοδιότητες Γενική Γραμματεία Πολιτισμού. Σαφέστατα το “νέο” προσχέδιο διαλύει το ΥΠΠΟ όπως το γνωρίζαμε έως τώρα. Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση της ΠΕΥΦΑ με τον Υπουργό (10.10.12) είχε ειπωθεί από την Γ. Γραμματέα ότι ζητείται συρρίκνωση κατά 30% και πάνω και θα προσπαθήσουν μειώσουν το ποσοστό. Μέσα σ’ αυτό το σχέδιο πουθενά δεν προβλεπόταν Τμήμα Φύλαξης, ούτε θεσμοθέτηση της θέσης του Αρχιφύλακα.
Η Δημοκρατική Συνεργασία σε όλη αυτή την περίοδο προσπάθησε να βοηθήσει προκειμένου το σωματείο μας να λειτουργήσει εποικοδομητικά. Κατέθεσε έγκαιρα στην ΠΕΥΦΑ και τους αρμόδιους φορείς, την ολοκληρωμένη πρόταση της για τον νέο Οργανισμό, το Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ και το καθηκοντολόγιο του κλάδου μας, μια πρόταση τέτοια που να καλύπτει τους αρχαιοφύλακες και τον κλάδο μας, να τον εξοπλίζει στις νέες σύγχρονες, αυξημένες, ανάγκες των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων και ταυτόχρονα να τον διασφαλίζει από τυχόν απόπειρες διάλυσής του.
Όλες τις θέσεις και τις προτάσεις μας, εκτενή-λεπτομερή ανάλυση των προβλημάτων, καθώς επίσης τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΥΦΑ και τα πρακτικά των συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς μπορείτε να τα βρείτε και να τα διαβάσετε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Δημοκρατικής Συνεργασίας www.neapnyka.gr.
Η παράταξή μας, όπου της επιτράπηκε να παρεβρεθεί, συνέβαλλε θετικά με τις παρεμβάσεις, τις θέσεις, τις απόψεις της και τα επιχειρήματά της στις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργό, Γενική Γραμματέα, συμβούλους). Πρώτοι ανοίξαμε το θέμα της εξαίρεσης του κλάδου των Αρχαιοφυλάκων από τη διαθεσιμότητα του 2012 με επιχειρηματολογία τέτοια που να μην μπορεί να αρνηθεί ούτε ο Υπουργός Πολιτισμού. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ δεν είχε διανοηθεί καν να θέσει το θέμα αυτό, θεωρώντας κάτι τέτοιο «προκλητικό» μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι συμβάλλαμε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτή, που μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για τις εξαιρέσεις από τις απολύσεις στο μέλλον.
Προτείναμε το σχηματισμό ενωτικού, αντιπροσωπευτικού, αναλογικού προεδρείου στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής ενότητας του σωματείου μας, πρόταση που δεν την αποδέχθηκε η ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ, επιλέγοντας να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα και όχι να συμβάλλει στην ενότητα και το συμφέρον του κλάδου μας. Ζητήσαμε και το αποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, να γίνεται κάθε Τρίτη στο Σωματείο διευρυμένη Εκτελεστική Γραμματεία με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, προκειμένου να βοηθήσουμε κι εμείς στο μέτρο που θα μας επιτρεπόταν. Ξεκινήσαμε αλλά στην πορεία οι συνεδριάσεις ατόνησαν και εκφυλίστηκαν με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΕΥΦΑ.
Αυτά και άλλα πολλά που λόγω χώρου δεν αναφέρθηκαν έχουν δημιουργήσει χρόνια τώρα σε μας,την Δημοκρατική Συνεργασία, την αδήριτη ανάγκη να παλεύουμε για την εμπέδωση μιας άλλης λειτουργίας και αντίληψης  στο συνδικαλιστικό κίνημα.  Μιας αντίληψης με διεκδικητικό χαρακτήρα. Σ’ αυτή την προσπάθεια ξέρουμε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε μόνοι. Όλοι όσοι είναι σε ρήξη με τα εκφυλιστικά φαινόμενα της καθεστωτικής συνδιοίκησης ας συστρατευτούν μαζί μας σε ένα τίμιο αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Είναι η ώρα να συναντηθούμε όλοι ενωμένοι και αγωνιστικοί στο δρόμο.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σχόλια