O ΣΕΑ για την απασχοληση σε εργα πολιτισμου μεσω ΜΚΟ

O ΣΕΑ για την απασχοληση σε εργα πολιτισμου μεσω ΜΚΟ

«Έχουμε χρέος να προστατεύουμε τα δημόσια αγαθά και τη νομοθεσία που τα διέπει», λέει ο ΣΕΑ
  από Archaeology newsroom - Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012
Προσωρινή ανακοίνωση για τη θέση του σχετικά με την προοπτική απασχόλησης προσωπικού κοινωφελούς εργασίας σε έργα πολιτισμού μέσω ΜΚΟ, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΠΟΤ 10), εξέδωσε χτες μέσω της ιστοσελίδας του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Αν και επιφυλάσσεται να παρουσιάσει την αναλυτική του τοποθέτηση μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του την προσεχή Δευτέρα, το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των μόνιμων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΤ παρουσιάζει τις πάγιες θέσεις του αναφορικά με το θέμα της εργασίας σε θέσεις σχετικές με την έρευνα, τη συντήρηση και τη φύλαξη των μνημείων ως εξής:
«1. Η κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των μνημείων πρέπει να πραγματοποιείται με μόνιμο προσωπικό, έμπειρο και εκπαιδευμένο. Ειδικά οι ανάγκες στη φύλαξη, όπως έχει παραδεχτεί και το ίδιο το Υπουργείο, είναι απαραίτητο να καλύπτονται με προσωπικό εκπαιδευμένο, με κανονική σχέση εργασίας με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
2. Η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η εμπλοκή τοπικών συλλόγων, φορέων, σωματείων ή ιδιωτικών εταιρειών στο έργο ή στο προσωπικό χρειάζεται προσοχή ώστε να μην ανοίγει την κερκόπορτα για τη σταδιακή αποψίλωση του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας.
3. Ως δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι λειτουργοί, έχουμε χρέος να προστατεύουμε τα δημόσια αγαθά και τη νομοθεσία που τα διέπει, μεταξύ αυτών και την εργασιακή νομοθεσία που επιβάλλει τους όρους εργασίας, αμοιβής και ασφάλισης. Κάθε φορά που αυτό καταστρατηγήθηκε με διάφορες δικαιολογίες, προέκυψαν προβλήματα όπως αυτά των απασχολούμενων στα προγράμματα STAGE.»
Μετά και τις έντονες πολιτικές εξελίξεις ο ΣΕΑ κάλεσε επίσης να ανακληθεί η προθεσμία για την καταγραφή των αναγκών ανά ΕΠΚΑ που είχε οριστεί για τις 10/05/2012 από το ΕΥΠΟΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι ενέργειες που σχετίζονται με απασχόληση προσωπικού δεν μπορούν να συνεχίζονται σε περίοδο πολιτικής εκκρεμότητας.
πηγή:| Αρχαιολογία Online

Σχόλια