Στο σφυρί ένα ολόκληρο μουσείο με 397 αρχαιότητες

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ CHRISTIE’S

Στο σφυρί ένα ολόκληρο μουσείο με 397 αρχαιότητες

Μ.Α.

Ενα ολόκληρο μουσείο με 397 αρχαιότητες από την προϊστορική έως τη βυζαντινή εποχή βγαίνει στο σφυρί σήμερα από τον οίκο δημοπρασιών Christie's στο Λονδίνο. Χρυσά αρχαία ελληνικά κοσμήματα, πρωτοκυκλαδικές κανδήλες, αιγυπτιακά ειδώλια και αγγεία, επιτύμβιες στήλες και ρωμαϊκά γλυπτά, αγγεία από ασήμι, γυαλί και ήλεκτρο, βυζαντινοί σταυροί, κυπριακά αγάλματα είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που θα αλλάξουν χέρια με εκτιμώμενο τζίρο περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Από τους πρωταγωνιστές της δημοπρασίας είναι ένα κομψό και υψηλής τεχνικής χρυσό στεφάνι μυρτιάς που χρονολογείται μεταξύ 3ου και 2ου αι. π.Χ., το οποίο εκτιμάται πως θα πωληθεί προς 170.000 ευρώ και η απροσδιόριστη προέλευσή του μετρά στάσεις σε ελβετική και βρετανική ιδιωτική συλλογή. Λεπτομέρεια που αξίζει την προσοχή: ο συλλέκτης που το αγόρασε δεν αρκέστηκε να το θαυμάζει, αλλά του πρόθεσε σύγχρονο κούμπωμα για να το φορά ως κολιέ!
«Γνωρίζουμε για τη δημοπρασία και ενημερώσαμε τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων, αλλά δεν διαπιστώθηκε πως κάποιο από τα προς δημοπράτηση αντικείμενα μπορεί να διεκδικηθεί», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Βλαζάκη.
Πληροφορίες ωστόσο θέλουν να γίνεται έρευνα για την πρωτοκυκλαδική κανδήλα που χρονολογείται περί το 3000-2800 π.Χ., δεδομένου ότι συναντάται μόνο στις Κυκλάδες και για τον λόγο αυτόν έχουν ζητηθεί επιπλέον στοιχεία από τον οίκο Christie's. Η μαρμάρινη κανδήλα φέρεται να προέρχεται από γαλλική ιδιωτική συλλογή και η ανώτερη τιμή εκτίμησής της είναι 25.000 ευρώ.
Την αντίθεσή του στη δημοπρασία θα εκφράσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκπρόσωποι του οποίου θα διαδηλώσουν έξω από τον οίκο Christie's, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας και στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια