Η Ελλάδα στα πενάκια του κόσμου

ΕΚΘΕΣΗ 30 ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η Ελλάδα στα πενάκια του κόσμου

Της Χάρης Ποντίδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 08 Μαρτίου 2012
«Είμαστε Ολοι Ελληνες» λένε τριάντα σκιτσογράφοι και γελοιογράφοι από όλο τον κόσμο και μέσω της EduCartoon (διαδικτυακό χώρο γελοιογραφίας με εκπαιδευτικό περιεχόμενο) και του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη συμμετέχουν στην έκθεση «Αλληλεγγύη: Αξία Δημοκρατίας και Πολιτισμού» που οργανώνει το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 15 Μαρτίου.
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια όταν είσαι σκιτσογράφος. Και είναι τόσο εύκολο να μεταδώσεις την ιδέα σου (το σκίτσο σου) και να φτάσεις στην άλλη πλευρά της Γης όσο ένα κλικ στον υπολογιστή σου. Πολλά χρόνια στον χώρο των εφημερίδων ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης συνδέεται, μέσω πρακτορείων, με ξένους συναδέλφους του, σε διάφορες γωνίες του κόσμου. Και φυσικά η συζήτηση μεταξύ τους με θέμα την κρίση - και δη τα δεινά της Ελλάδας - έχει φουντώσει εδώ και καιρό, ιδίως μετά την εξάπλωση του κινήματος «Είμαστε Ολοι Ελληνες».
«Γινόταν εδώ και καιρό μια κουβέντα διαδικτυακά», λέει η «ψυχή» της έκθεσης. «Ανταλλάσσαμε σχόλια και σκίτσα που είχαν δημοσιευτεί στα δικά τους έντυπα (ή σάιτ) σκίτσα και γελοιογραφίες που δημοσιεύονταν σε μας».
Σιγά σιγά άρχισε να διαμορφώνεται η ιδέα της έκθεσης και ακόμη πιο πολύ από όταν το σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη που εικονίζει μια Καρυάτιδα με την περίφημη μάσκα του Γκάι Φοξ από το «V for Vendetta» αντί για πρόσωπο - σύμβολο διαδηλωτή που αντιτίθεται στο σύστημα - έδωσε λαβή για πολλά σχόλια και αναδημοσιεύσεις στο Ιντερνετ. «Αυτό το σκίτσο ήταν ο καταλύτης», λέει.
πηγή: ta nea Η Ελλάδα στα πενάκια του κόσμου

Σχόλια