Επιπλέον μέτρα για φύλαξη μουσείων & αρχαιολογικών χώρων

Επιπλέον μέτρα για φύλαξη μουσείων & αρχαιολογικών χώρων


20/02/2012 
Επιπλέον μέτρα για φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρωνΕπιπλέον μέτρα για φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
Την άμεση ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης των δημόσιων μουσείων, τη λήψη μέτρων υψίστης ασφαλείας και την επιμόρφωση του προσωπικού στους αρχαιολογικούς χώρους, ζητά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή την ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Υπογραμμίζει δε ότι το όποιο κόστος δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο, ενώ ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων πρέπει να διαφυλαχθεί.

«Η απίστευτη, για τα ελληνικά δεδομένα, κλοπή στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο της πολύπαθης, μετά τις πυρκαγιές του 2007, Ολυμπίας θα μπορούσε να είναι και αναμενόμενη ως το απότοκο της αδιέξοδης πολιτικής των μνημονίων, που, μεταξύ άλλων, έχει επιφέρει δραματική συρρίκνωση του φυλακτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, χωρίς καμία μέριμνα για την πλήρωση πολλών δεκάδων κενών θέσεων αρχαιοφυλάκων, παρά τις διαμαρτυρίες και τις πολλαπλές επισημάνσεις τόσο των προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων, όσο και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος ασφαλείας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Τέλος, στην ανακοίνωση ο Σύλλογος εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αρχαιολόγους και όλο το προσωπικό της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας, που για ακόμα μια φορά, όπως αναφέρει, δοκιμάζεται.
πηγή: ΣΚΑΪ.gr

Σχόλια