Στο μικροσκόπιο τρεις παρόμοιες διαρρήξεις


Στο μικροσκόπιο τρεις παρόμοιες διαρρήξεις

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012, 10:09
Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση της υπόθεσης κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ανέσυραν τις υποθέσεις τριών κλοπών που σημειώθηκαν τη δεκαετία του 90’ και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εκείνες οι επιδρομές και αυτή της Εθνικής Πινακοθήκης να συσχετίζονται μεταξύ τους και να έχουν σχεδιασθεί από τα ίδια άτομα.

Σημειώνεται ότι για τις παλαιότερες κλοπές είχε συλληφθεί ένας 43χρονος ιδιώτης κι οι διωκτικές αρχές ερευνούν αν στην αρπαγή των πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη συμμετείχαν άτομα που ίσως είχαν συνεργασθεί μαζί του εκείνη την χρονική περίοδο.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εντοπίζουν σημαντικές ομοιότητες στις διαρρήξεις των εκθεσιακών χώρων και αναζητούν στοιχεία και πληροφορίες που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών.

Η πρώτη διάρρηξη σημειώθηκε το 1994 όταν και εκλάπησαν εννέα πίνακες του Τελλόγλειου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επόμενη σημειώθηκε μετά από λίγες ώρες στο Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν στην οδό Μάρκου Αυρηλίου 5 στην Πλάκα που την περίοδο εκείνη φιλοξενούσε την συλλογή πινάκων Ελευθεριάδη - Τεριάντ.

Η τρίτη αρπαγή πινάκων σημειώθηκε στις αρχές του Μαΐου του 1997 στην βίλα του συλλέκτη Ιόλα στην Αγία Παρασκευή απ όπου είχαν κλαπεί τρεις πίνακες ζωγραφικής και προσωπικά του αντικείμενα. Ανάμεσα στα έργα που είχαν κλαπεί σε αυτές τις επιδρομές ήταν λιθογραφίες των Πικάσο, Μιρό, Σαγκάλ, Τζακομέτι και Ματίς.

Οι τρεις αυτές ληστρικές επιδρομές εξιχνιάσθηκαν εν μέρει από την Ασφάλεια Αττικής, στις 23 Μαΐου 1997, όταν και συνελήφθη ένας 43χρονος.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012, 10:10
πηγή: Zougla online - Στο μικροσκόπιο τρεις παρόμοιες διαρρήξεις

Σχόλια