Μουσείο σε μορφή κελύφους στη Μικρή Δοξιπάρα της Θράκης


Μουσείο σε μορφή κελύφους στη Μικρή Δοξιπάρα της Θράκης

Για να στεγάσει τα εντυπωσιακά ταφικά ευρήματα

Μία από τις πέντε άμαξες που βρέθηκαν στον Τύμβο


Μουσείο σε μορφή κελύφους στη Μικρή Δοξιπάρα της ΘράκηςΠέντε άμαξες, δεκαπέντε άλογα και τέσσερις καύσεις, το εντυπωσιακό ταφικό σύνολο που έχει έρθει στο φως στη Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνη της Θράκης βρίσκεται στα χέρια των ειδικών επιστημόνων, που θα συντηρήσουν τα ευρήματα προκειμένου να αναδειχθούν σύντομα σε μουσείο, στη θέση του τύμβου όπου βρέθηκαν.


Στα 231 ανέρχονται τα μεταλλικά αντικείμενα _ σιδερένια, χάλκινα και επάργυρα_ των αμαξών που έχουν αποκαλυφθεί και όλα έχουν προβλήματα φθοράς, κυρίως διάβρωσης, τα οποία αντιμετωπίζονται με τη χρήση των κατάλληλων μεθόδων. Ακόμη και η έκθεση των διαβρωμένων μεταλλικών αντικειμένων απαιτεί τη δημιουργία ελεγχόμενων συνθηκών θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και εξαερισμού, είτε πρόκειται να τοποθετηθούν στον ανοιχτό χώρο μιας αίθουσας είτε μέσα σε προθήκη.


Στις αρχές του 2ου αιώνα μ. Χ. χρονολογείται το σπουδαίο εύρημα που εντοπίσθηκε το 2002 από τον αρχαιολόγο κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Τώρα, ένα μουσείο με την μορφή θολωτού κελύφους, έκτασης περίπου 1.700 τετραγωνικών μέτρων, που θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (στα πρότυπα του μουσείου των βασιλικών τάφων των Αιγών) θα προστατεύσει τα πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και πιστά αντίγραφά τους, όπου χρειάζεται. Κι αυτό, γιατί ιδιαίτερα για τους σκελετούς των πέντε αμαξών έχει προβλεφθεί η δημιουργία αντιγράφων από πλεξιγκλάς, πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα πρωτότυπα εξαρτήματα.


Στην έκθεση άλλωστε, εκτός από τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος, που θα διατηρήσουν στο έδαφος την ανασκαφική εικόνα, θα παρουσιάζονται και τα πρωτότυπα αντικείμενα των καύσεων σε προθήκες. Ολα τα ανωτέρω έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ήδη ετοιμάζεται η μελέτη για το κέλυφος - μουσείο με βάση την οποία θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ως τις αρχές του καλοκαιριού όπως υπολογίζεται. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ενώ για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια.


Σύμφωνα με την προμελέτη πάντως, όλα τα ευρήματα θα είναι θαμμένα κάτω από τύμβο στον οποίο θα είναι ορατή μόνον η μία όψη. Την έκθεση θα συνοδεύει εποπτικό υλικό για τους τύμβους της Θράκης, την καύση των νεκρών, τον ενταφιασμό αλόγων και αμαξών, την τεχνολογική εξέλιξη των αμαξών από την προϊστορική περίοδο ως τα νεότερα χρόνια κ. ά.


Σ΄ αυτό το επιτόπιο μουσείο εξάλλου θα υπάρχουν και τέσσερα κτίρια συνοδευτικών λειτουργιών (φυλάκιο, εκδοτήριο, ηλεκτρο - μηχανοστάσιο, χώρος πολλαπλών χρήσεων, τουαλέτες, καφέ, αίθουσα εργαστηρίων) και επίσης χώρος στάθμευσης με δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 αυτοκίνητα και τέσσερα λεωφορεία.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 

Σχόλια