Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Ανακοίνωση ΑΡΚΙ για το καθηκοντολόγιο








ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ AΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ



dhm_syn-1


ΑΠ logo 2_ lrΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Ένα από τα χρόνια προβλήματα του κλάδου των Αρχαιοφυλάκων και πάγιο αίτημα της Δημοκρατικής Συνεργασίας & της Αυτόνομης Παρέμβασης έγινε επιτέλους πραγματικότητα: η σύνταξη ενός σύγχρονου, αναλυτικού καθηκοντολογίου, το οποίο αποκρυσταλλώνει τη γνώση και την εμπειρία των αρχαιοφυλάκων στον τομέα της Φύλαξης και Λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, που περιλαμβάνει και ορίζει ευκρινώς τα καθήκοντά μας, κατοχυρώνοντάς τα και μαζί μ’ αυτά κι εμάς. Επίσης διευκρινίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ βάζει τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων με άλλους κλάδους, γεγονός που στο παρελθόν είχε φέρει πολλές φορές τους αρχαιοφύλακες στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου για όλα τα κακώς κείμενα.Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,                                                                                                                                      10.11.2017
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, με πρωτοβουλία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, η οποία όρισε επιτροπή για να εισηγηθεί τις προτάσεις της, όχι μόνο για το καθηκοντολόγιο αλλά και για ορισμό κριτηρίων στην επιλογή αρχιφυλάκων και για θέματα που αφορούν στον Οργανισμό. Η επιτροπή αποτελούνταν από την Προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσης  Διοικητικής Υποστήριξης & Διακυβέρνησης, την Προϊσταμένη της Δ/νσης Μουσείων, την Προϊσταμένη του Τμ. Αρχαιολογικών Μουσείων & Συλλογών της Δ/νσης Μουσείων, μια αρχαιολογο από τη ΓΔΑΠΚ, μια δικηγόρο, τον Προϊστάμενο του Τμ.  Φύλαξης & Ασφάλειας και 1 εκπρόσωπο της ΠΕΥΦΑ.
Δυστυχώς η παραπάνω επιτροπή όλο αυτό το διάστημα, με φωτεινή εξαίρεση μόνο τον Τμηματάρχη Φύλαξης & Ασφάλειας, κωλυσιεργούσε, έφερνε εμπόδια, προφασιζόμενη φαιδρές δικαιολογίες, δυναμίτιζε κάθε προσπάθεια σύνταξης ενός καθηκοντολογίου, όπως το περιγράψαμε παραπάνω, γιατί δεν ήθελε, για δικούς του λόγους το κάθε μέλος,  να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τα καθήκοντα της πώλησης εισιτηρίων και της πώλησης βιβλίων, καρτών κλπ του ΤΑΠ. Τελικά η πώληση εισιτηρίων συμπεριλαμβάνεται στο καθηκοντολόγιο, όχι όμως τα πωλητέα. Παρόμοια ήταν η στάση τους και στα υπόλοιπα θέματα που χειριζόταν η επιτροπή. Ποντάροντας στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης κέρδιζαν χρόνο ώστε να μη γίνει τίποτα, ενώ υπήρχε από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας μια ιδανική ευκαιρία να διευθετηθούν θετικά χρονίζοντα θέματα του κλάδου μας.
Συνάδελφοι, όπως έχουμε δηλώσει με όλους τους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κλάδου είναι να θεσμοθετηθούν στα κύρια καθήκοντά μας αυτά που έως σήμερα ασκούμε επικουρικά (εισητήρια-πωλητέα). Η θεσμοθέτηση τους είναι όπλο για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας αλλά και για να συνεχίσουμε να έχουμε δουλειά, για να μη μπορεί κανείς εύκολα να μας καταργήσει ως κλάδο, αντικαθιστώντας μας με σεκιούριτι. Και πολύ ορθά ήμασταν όλοι μαζί σε αυτό και έτσι ενωμένοι πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις και στα υπόλοιπα θέματα του κλάδου.
Η Δημοκρατική Συνεργασία & η Αυτόνομη Παρέμβαση, που μάχονται για την αναβάθμιση του κλάδου των Αρχαιοφυλάκων, έχουν διαχρονικές-πάγιες θέσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα του κλάδου μας και τις έχουν παρουσιάσει στους συναδέλφους με τις ανακοινώσεις τους στο ιστολόγιο της νέας Πνύκας, με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους σε όλες τις γενικές συνελεύσεις, τις έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα δια των εκλεγμένων εκπροσώπων τους στα γενικά συμβούλια της ΠΕΥΦΑ, τις έχουν καταθέσει γραπτώς ως υπομνήματα στο σωματείο και έχουν αποστείλει τα υπομνήματα αυτά στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, στη Δ/νση Μουσείων, στο Τμήμα Φύλαξης & Ασφάλειας κλπ. Το ίδιο κάναμε και τώρα. Επιπλέον η παράταξή μας, με συνεχή και μεθοδική δουλειά παρουσιάσαμε στο δημόσιο διάλογο μια σειρά θέσεων για πάγια και διαχρονικά προβλήματα του κλάδου καθώς και τις λύσεις που εμείς προτείνουμε. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΠΕΥΦΑ αποδείχθηκε ότι όταν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις καταθέτουν συγκροτημένα σχέδια δράσης και τα υπερασπίζονται με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του κλάδου αλλά και των εργαζομένων, οι πιθανότητες να γίνουν δεκτά αυξάνονται δραματικά. Το σχέδιο καθηκοντολογίου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την επιτυχία που μπορεί να φέρει το νέο μοντέλο συνδικαλιστικής δράσης που προτείνουμε.
Το σχέδιο καθηκοντολογίου που προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση είναι αυτό που έχετε στα χέρια σας και το οποίο μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ το αντιπάλευε, αντιπροτείνοντας ένα καθηκοντολόγιο συνολικά 3 σελίδων με 12 επιγραμματικά κύρια σημεία για τα καθήκοντα του Αρχιφύλακα, 14 του ημερήσιου Αρχαιοφύλακα και 3 του Νυχτοφύλακα! Σχετικά με τα εισιτήρια πρότεινε: «ο αρχαιοφύλακες να γνωρίζουν τα ισχύοντα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του Αρχ. Χώρου ή Μουσείου, την πώληση & διαχείριση εισιτηρίων, να ενημερώνονται έγκαιρα για τις αλλαγές σχετικά με τις απαλλαγές από την καταβολή εισιτηρίου κλπ»!!!
Με έκπληξη ακούσαμε στη γενική συνέλευση ότι κρίνουν θετικά το καθηκοντολόγιο και υιοθέτησαν τις θέσεις μας και για τα εισιτήρια. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μαζί ενωμένοι, εσείς κι εμείς συνάδελφοι, τους αναγκάσαμε να το υιοθετήσουν και να διεκδικούν τώρα και την πατρότητά του. Επειδή οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα το αγκαλιάζουν θετικά, η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ, προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά λόγω επικείμενων εκλογών. Τόσα χρόνια με φιλικά προσκείμενες κυβερνήσεις δεν έδωσαν λύση σε κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου.
 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι όταν συμπέσουν η πολιτική βούληση με την δυναμική και ανιδιοτελή συνδικαλιστική εκπροσώπηση με μόνο γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, τότε χρόνια προβλήματα επιλύονται ένα προς ένα.
Η Δημοκρατική Συνεργασία & η Αυτόνομη Παρέμβαση μαζί στις εκλογές της ΠΕΥΦΑ ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΡΚΙ) συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για την αποκατάσταση του κύρους των αρχαιοφυλάκων & την αναβάθμιση του κλάδου, επιλύοντας τα χρόνια προβλήματα ένα-ένα: 
  • ενίσχυση του κλάδου με νέο μόνιμο προσωπικό: πρoσλήψεις / ένδικα μέσα
  • προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
  • Να παραμείνει το Τ.Α.Π. ο φορέας πληρωμής των εξαιρέσιμων και πέραν του πενθημέρου και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του
  • Η βάση της δομής που χτίστηκε στο νέο Οργανισμό (Τμήμα στην ΚΥ– 13 γραφεία φύλαξης) να εξελιχθεί κι άλλο στο μέλλον, με στόχο τη Διεύθυνση Φύλαξης
  • Θεσμοθέτηση της θέσης του Αρχιφύλακα με αξιοκρατικά κριτήρια

ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΡΚΙ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ)

 Για  ένα νέο συνδικαλιστικό κινήμα, με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και συλλογικότητας,  απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παλαιού ανυπόληπτου πελατοκεντρικού συνδικαλισμού

Τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς μάχη, συλλογική διεκδίκηση και ειλικρίνεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Εγκύκλιος καθηκοντολογίου 29.9.2017

Τοποθετήσεις εκπροσώπων της Παράταξης μας 2013-2017

Τοποθετήσεις εκπροσώπων της Παράταξης μας στη Γεν. Συν. ΠΕΥΦΑ, 6.11.2017

Ανακοινώσεις 2014-2017

Σχόλια