Δεν είναι όλοι ίδιοι, κάποιοι είναι πολύ διαφορετικοί

Δεν είναι όλοι ίδιοι, κάποιοι είναι πολύ διαφορετικοί

της Κέρκυρας Χαρχάλου (μέλος του ΔΣ της ΠΕΥΦΑ με τη Δημοκρατική Συνεργασία & μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης)

Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από την Βουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Σε αυτό ενσωματώθηκε βουλευτική τροπολογία που υπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αφορά σε συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού ή εποπτευόμενων φορέων του, που έχουν δικαιωθεί δικαστικά και  προβλέπει την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από ένδικα μέσα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συμβάσεις των συγκεκριμένων συμβασιούχων μετατρέπονται πλέον σε αορίστου χρόνου χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.
Πρόκειται κυρίως για προσωπικό που απασχολείται πάνω από 10 χρόνια σε μουσεία και αρχαιολογικούς  χώρους, έχει δικαιωθεί δικαστικά και αγωνίζεται άλλα τόσα χρόνια για να πείσει τις παρελθούσες κυβερνήσεις ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες,  ότι είναι έμπειρο και απαραίτητο για την ενίσχυση της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
Ωστόσο, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, τους αγώνες, τα δίκαια αιτήματα, έως τώρα αντιμετώπιζε την πάγια τακτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επέλεγαν την ομηρία και τη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων. Που τους πρότειναν στην καλύτερη περίπτωση τροπολογίες τύπου «Σαμαρά» για να παραμείνουν στη δουλειά ένα+ένα χρόνο αποποιούμενοι τα μέχρι τότε κατοχυρωμένα δικαιώματά τους στην εργασία, με στόχο να τους διασπάσουν, να τους αποδυναμώσουν  και πουλήσουν ψεύτικες ελπίδες για το μέλλον. Το μέλλον μέχρι πρότινος, όχι μόνο δεν έφερε την πολυπόθητη μονιμοποίησή τους αλλά ήρθαν οι εφεδρείες, η διαθεσιμότητα, οι απολύσεις μέσα σε ένα κλίμα στο δημόσιο όπου η τότε κυβέρνηση ενθάρρυνε το «κυνήγι μαγισσών», ρίχνοντας κατά πως τη συνέφερε νερό στο μύλο του αυτοματισμού των εργαζομένων, αφήνοντας να εννοείται ότι  αν φύγουν κάποιοι παλιοί-μη καθαροί θα έρθουν άλλοι καινούριοι-ολοκάθαροι. Κοροϊδία, εξευτελισμός, διάσπαση του κινήματος των εργαζομένων.
Όμως όσοι υποστηρίζουν και πιστεύουν διαχρονικά και αταλάντευτα στο δίκαιο των εργαζομένων, χωρίς να έχουν ως γνώμονα τις κομματικές ταμπέλες και χωρίς να απευθύνονται σε παραταξιακά ακροατήρια, αλλά στοχεύουν στη δημιουργία κοινού μετώπου όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, ως μοναδική λύση στα προβλήματά τους, δεν έπεσαν σε αυτή την παγίδα. Γι’ αυτό και σε όλον αυτό τον πολυετή αγώνα των συναδέλφων μας, στάθηκαν πάντα δίπλα τους-κάνοντας υπερβάσεις-αλληλέγγυοι και πιστοί στο αριστερό ήθος,  εκείνοι που μόνιμα μάχονταν χωρίς διακρίσεις για το οποιοδήποτε δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, που πάγια θέση τους ήταν και είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία και τους υποστήριξαν με τις μαρτυρίες τους στα δικαστήρια. Καθώς ο αγώνας τους κορυφωνόταν τον τελευταίο χρόνο, τους βοήθησαν να ακουστεί η φωνή τους στην πολιτική ηγεσία, στους υπουργούς της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας και προβάλλοντας και οι ίδιοι σε όλους τους αρμόδιους τα δίκαια και λογικά επιχειρήματά τους.
Επιχειρήματα που είχαν επανειλημμένα διατυπωθεί στο παρελθόν αυτούσια και βασίζονταν στην ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και ιδίως των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι παρουσιάζουν σταθερά επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σαφώς, δε, αυξημένη κατά την τουριστική περίοδο. Το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσής του με την πρόσληψη «εκτάκτων» με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Η συνεχής προκήρυξη προσλήψεων «εκτάκτων» εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συνδυασμό με την αθρόα αποχώρηση τακτικού και μόνιμου προσωπικού κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουν πλέον καταστήσει επιτακτική την επαρκή στελέχωση με έμπειρο προσωπικό. Με την διάταξη που ψηφίστηκε επιλύεται το ανωτέρω πρόβλημα και δίνεται ταυτόχρονα τέλος στην ταλαιπωρία εργαζομένων με πολυετή και εξειδικευμένη προϋπηρεσία που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια με αποφάσεις που διατάσσουν την παραμονή ή την επάνοδό τους στην εργασία τους, ή αναγνωρίζουν τις σχέσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου. Δημοσιονομική δαπάνη στην πραγματικότητα δεν προκαλείται, καθώς η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιβάλλει την άμεση αντικατάσταση όσων εργαζομένων απομακρύνονται από την εργασία τους και τη συνεχή πρόσληψη «εκτάκτων». Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση απασχόλησης των δικαιωθέντων δικαστικά εργαζομένων συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση, αλλά και την αύξηση  των εσόδων του υπουργείου Πολιτισμού μέσω της ορθής λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν υπηρεσίες απολύτως ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατανοώντας τα παραπάνω και προτάσσοντας το συμφέρον των εργαζομένων, έσκυψε αλληλέγγυα πάνω από τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και έδωσε και σε αυτή την περίπτωση δίκαιη πολιτική λύση. Το ίδιο μείγμα πολιτικής προκρίθηκε και σε άλλες περιπτώσεις όπως:
  • καταργήθηκε το καθεστώς των εταιρειών καθαριότητας (εργολάβοι) που ίσχυε από το 1998 και επανήλθε η νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς, που είχαν μετατραπεί σε σχέσεις δουλείας και άγριας εκμετάλλευσης, λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας των εργολάβων, που απομυζούσαν για χρόνια το δημόσιο χρήμα. Προσελήφθησαν καθαρίστριες ορισμένου χρόνου από τις δομές κακοποιημένων γυναικών και μακροχρόνια άνεργες, καθώς δόθηκε έμφαση σε ομάδες που έχουν μεγάλη ανάγκη, ενώ παράλληλα επιτεύχθηκαν έτσι μειώσεις των δαπανών του δημοσίου.
  • χιλιάδες αδιόριστοι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998 έπιασαν δουλειά 18 χρόνια μετά. Το 1998 έγινε ο μεγαλύτερος διαγωνισμός, σε αριθμό συμμετοχής πολιτών, και η πολιτεία, ενώ θεμελίωσαν το δικαίωμα της πρόσληψης, δεν τους προσέλαβε ποτέ. Προσέφυγαν δικαστικά πολλές φορές και στο Συμβούλιο Επικρατείας και οι κυβερνήσεις δεν έκαναν δεκτές τις αποφάσεις για 18 χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που έγιναν ποτέ
  • κατά παρόμοιο τρόπο παρέλαβε επιτυχόντες διοριστέους από διαγωνισμούς των ετών 2008-2009-2010, γύρω στις 5.000-6.000, οι οποίοι είχαν επίσης θεμελιώσει δικαίωμα πρόσληψης και ήταν όλοι σε εκκρεμότητα λόγω του παγώματος των προσλήψεων με τον περιορισμό του 1 προς 5. Όμως ακόμα και το 1 προς 5 δεν εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, αυτούς που μπορούσαν να προσλάβουν το 2011-2012 δεν τους προσελάμβαναν. Αυτή ήταν, επίσης, μία τεράστια αδικία που αποκαταστάθηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουν επιλυθεί όλες αυτές οι εκκρεμότητες
Είναι λοιπόν μια άλλη πολιτική αυτή που οδήγησε και θα οδηγεί στην αίσια έκβαση και τη δικαίωση.
Χαιρόμαστε γι’ αυτούς τους συναδέλφους, τους καλωσορίζουμε και τους καλούμε να συνεχίσουμε   να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, πιο πολλοί και άρα πιο δυνατοί, ενωμένοι αυτή τη φορά, να εξακολουθήσουμε να δίνουμε τον αγώνα υπέρ όλων των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να υλοποιήσει σε πρώτη φάση  200 περίπου προσλήψεις τακτικού προσωπικού στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που εκκρεμούν από πέρυσι και στη συνέχεια θα υπάρξει τριετής σχεδιασμός προσλήψεων, στο πλαίσιο των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα και καθώς η μισθολογική δαπάνη θα μειώνεται από τους λιγότερους συμβασιούχους που θα προσλαμβάνονται, αφού θα αντικαθίστανται από μόνιμους.
Όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν πρόσφατα στη Βουλή την παράταση των συμβάσεων των εποχιακά εργαζόμενων ημερησίων φυλάκων και νυχτοφυλάκων των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.
Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μαχητικά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί τα προβλήματα στην αποτελεσματική φύλαξη και λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και στην προβολή και διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τομέα του τουρισμού, παραμένουν και προβάλλουν όλο και πιο επιτακτικά.
Κέρκυρα Χαρχάλου,
μέλος του ΔΣ της ΠΕΥΦΑ με τη Δημοκρατική Συνεργασία και μέλος της Αυτόνομης Παρέμβαση

Σχόλια