Κραυγή αρχαιοφυλάκων.Προσλάβετε προσωπικό.Θα γίνουν βανδαλισμοί σε μνημεία!




Κραυγή αρχαιοφυλάκων.Προσλάβετε προσωπικό.Θα γίνουν βανδαλισμοί σε μνημεία!

«Καμπανάκι» για Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους από τους Αρχαιοφύλακες. «Οι συμβάσεις των εποχικών έληξαν κι αν δεν προσληφθεί προσωπικό υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι»

      Από 1η Νοεμβρίου οι εποχικοί αρχαιοφύλακες έχουν αποχωρήσει από τα
 Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Ελλάδαςκαι οι ελλείχεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους είναι κάτι παραπάνω από ορατές. 

    Κρούωντας το σήμα του κινδύνου για τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, καθώς επίσης και για το ενδεχόμενο κρουσμάτων κλοπών, βανδαλισμών, φθορών λόγω της πλημμελούς φύλαξης, η Πανελλήνια ΄Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων δημοσιοποιεί επιστολή εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία:

Η επιστολή έχει ως εξής: 

Όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, επισημάνει και ενημερώσει, μετά την αποχώρηση των εποχικών αρχαιοφυλάκων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν 31/10/2015, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλημμελή φύλαξη των εκθεμάτων και των μνημείων, καθώς επίσης και πολλά προβλήματα στη λειτουργία και στην πρόσβαση των επισκεπτών σε όλα τα εκθέματα- αίθουσες. Πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στις προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, πριν δημιουργηθούν κρούσματα (κλοπών, βανδαλισμών, φθορών κτλ) αντίστοιχα εκείνων που είχαμε πριν από λίγο καιρό στην Αρχαία Ολυμπία, Εθνική Πινακοθήκη κτλ. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει έγκαιρα και να προλαμβάνει όλα αυτά τα δυσάρεστα και όχι να ανακοινώνει μέτρα εκ των υστέρων, τα οποία δεν υλοποιούνται και δεν εφαρμόζονται ποτέ.

Προσλήψεις προσωπικού ζητά και ο Σύλλογος ΙΕΚ Σπουδαστών και Αποφοίτων της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων

Εν τω μεταξύ και ο Σύλλογος ΙΕΚ Σπουδαστών και Αποφοίτων της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ζητά άμεσα προσκλήψεις προσωπικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Συλλόγου, «η έλλειψη προσωπικού φύλαξης σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους έχει αυξηθεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία τους, την ασφάλεια των εκθεμάτων και των μνημείων, αλλά και την οργανωμένη και ασφαλή διαχείριση των επισκεπτών. Οι ελλείψεις είναι καταγεγραμμένες με αδιάσειστα στοιχεία, με ορατό τον κίνδυνο λουκέτου σε πολλά Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, καθώς με την εφαρμογή του χειμερινού ωραρίου από 1ης Νοεμβρίου παύουν οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού. Ο  Σύλλογος ΙΕΚ σπουδαστών και απόφοιτων της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ζητά άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον κλάδο Φύλαξης – Πληροφόρησης και Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων στα δημόσια Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους». 
http://www.thetoc.gr

Σχόλια