Αυτοψία στα άδυτα του Μουσείου

Αυτοψία στα άδυτα του Μουσείου


Αυτοψία στα άδυτα του Μουσείου
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ
Στα άδυτα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ξεναγήθηκε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, που είδε από τα υπόγεια εργαστήρια συντήρησης και τις αποθήκες μέχρι την οροφή του κτιρίου, όπως του πρότειναν η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη και οι συνεργάτες της.
Σε όλους τους χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ξεναγήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης, που είδε από κοντά και τα υπόγεια εργαστήρια συντήρησης
Η επίσκεψη είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει λιγότερο από τις δύο και πλέον ώρες, ίσως και τρείς, που τελικά διήρκεσε. Αναπτέρωσε το ηθικό των εργαζομένων στο μουσείο, το οποίο αντιμετωπίζει μύρια όσα προβλήματα.
Τι είδε ο κ. Ξυδάκης στο ΕΑΜ; Και τα καλά του και τα κακά του. Πόσο μεγάλο σε όγκο είναι, πόσο σημαντικά είναι τα εκθέματά του, πόση δουλειά γίνεται στα μη επισκέψιμα για το κοινό μέρη. Αλλά και πόσο τραγική είναι η στελέχωσή του, ιδίως σε ό,τι αφορά στο φυλακτικό προσωπικό, καθώς η συλλογή αγγείων, επί παραδείγματι, ήταν κλειστή λόγω έλλειψης φυλάκων. Επίσης, πόσο γυμνά είναι τα πωλητήριά του.
Ο πεζόδρομος
Αυτοψία στα άδυτα του Μουσείου
Οπως μαθαίνουμε, του έδειξαν τον πεζόδρομο της Τοσίτσα για τον οποίο χρειάζεται ειδική προσοχή. Συχνά οι πιάτσες των ναρκωτικών σπρώχνονται προς τα εκεί, με αποτέλεσμα δίπλα στο πρώτο μουσείο της χώρας να παρουσιάζεται μια οικτρή κατάσταση. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια, όμως, δυστυχώς η παραμικρή αβελτηρία αρκεί για να γκρεμιστούν όλα. Δεν του έθιξαν το μεγαλύτερο ζήτημα για το ίδιο το ΕΑΜ και το μέλλον του: την εν υπογείω επέκτασή του. Κάτι που δεν είναι της παρούσης, ούτε καν της θητείας αυτής της κυβέρνησης, πρέπει όμως να αρχίσει να συζητείται. Αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι αρμόδιοι στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν.Επειγόντως πάντως πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των φυλάκων. Ιδίως φέτος, οπότε το καθολικό Πάσχα είναι στις 5 Απριλίου, πολύ νωρίς δηλαδή. Τότε ξεκινά η τουριστική σεζόν και πρέπει τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να δουλεύουν με διπλή βάρδια. Οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού είναι αναγκαίο να γίνουν σε δραματικά σύντομους χρόνους. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός συνάντησε και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ανάμεσα στα όσα του έθεσαν υπόψη είναι και η υποστελέχωση του κλάδου του Πολιτισμού. Οπως αναφέρεται σε σχετικό τους υπόμνημα, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν: 52 Εφορείες Αρχαιοτήτων και 2 Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες, 210 Μουσεία και Συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, 250 οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, 19.000 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία, εκατοντάδες ανασκαφές σε εξέλιξη.
«Η υποστελέχωση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη χώρα», σημειώνει ο ΣΕΑ. «Νησιά με έναν μόνο φύλακα, ολόκληροι νομοί με έναν ή δύο αρχαιολόγους, κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι δυσφημούν την εικόνα της χώρας, δημιουργούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και εγείρουν θέματα ασφάλειας της κοινής περιουσίας του ελληνικού λαού, που αποτελούν οι αρχαιότητες». Επίσης, ζήτησαν να ανακληθούν οι τροπολογίες ή διατάξεις σε νόμους με τις οποίες ροκανίστηκε η αρχαιολογική νομοθεσία.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Σχόλια