Υπομνημα ΠΕΥΦΑ σχετικά με την ενδυμασία του φυλακτικού προσωπικού

27/3/2014 
Υπομνημα ΠΕΥΦΑ σχετικά με την ενδυμασία του φυλακτικού προσωπικού

Προς: 
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κο Πάνο Παναγιωτόπουλο

2) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠ.ΠΟ.Α.

Κα Λίνα Μενδώνη

3) ΓΕΝ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΡΧ/ΤΩΝ & ΠΟΛ/ΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Κα Μαρία Βλαζάκη

4) Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

5) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

6) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

7) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ. Β.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ

8) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ. Ν.Π.Δ.Δ. - Β/Δ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΘΕΜΑ: ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
     Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. με αφορμή την αποστολή εγγράφου της εφόρου της ΙΖ’ ΕΠΚΑ, Κοτταρίδη Αγγελικής προς το φυλακτικό προσωπικό, μόνιμου και αορίστου χρόνου, με το οποίο δίνει εντολή να συμμορφωθεί υποχρεωτικά ως προς την εμφάνιση και την ενδυμασία του, διευκρινίζει τα ακόλουθα:
     Ως προς το εποχικό φυλακτικό προσωπικό, πράγματι μπορεί να “ζητηθεί” συγκεκριμένη ενδυμασία, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει η δυνατότητα, αυτό να προβλεφθεί ως προαπαιτούμενο στους όρους της δημόσιας προκήρυξης προσλήψεων, που πάντοτε προηγείται. Αυτό εξάλλου ζητά η Γεν. Δ/νση Αρχαιοτήτων με το έγγραφο που απέστειλε στις Εφορείες Αρχαιοτήτων στις 27/02/2014, με θέμα: “Ενδυμασία Ημερησίων Φυλάκων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου”.
     Ως προς το Μόνιμο και Αορίστου χρόνου φυλακτικό προσωπικό εκείνο που ανέκαθεν θα πρέπει να διακρίνει την εν γένει εμφάνισή του, είναι η σοβαρότητα και η ευπρεπής ενδυμασία του, χωρίς τούτο να μπορεί να επιβληθεί με ενδυμασία συγκεκριμένου τύπου ή χρώματος. Υποχρεωτική μπορεί να θεωρηθεί μόνο η ταυτότητα (κονκάρδα) που πρέπει να φέρει. Η δε ενδυμασία του μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, μόνο προαιρετικά και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα του υπαλλήλου μπορεί να υλοποιηθεί με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Προς τούτο σας υπενθυμίζουμε ότι ομοιόμορφη ενδυμασία από την πολιτεία, προς το φυλακτικό προσωπικό σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, έχει να δοθεί προ 25ετίας. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην καθιέρωση ομοιόμορφης ενδυμασίας, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά, μετά από συνεννόηση του Σωματείου μας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και όχι αυθαίρετα και αποσπασματικά, όπως στην παρούσα περίπτωση επιχειρείται.
     Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Υπουργό Πολιτισμού να μεριμνήσει ώστε να ανακληθεί το ανωτέρω αυθαίρετο έγγραφο της συγκεκριμένης εφόρου, διαφορετικά η ΠΕΥΦΑ θα εξαντλήσει κάθε έννομο συνδικαλιστικό μέσο. Καλούμε ταυτόχρονα τους αρχαιοφύλακες να αγνοήσουν την συγκεκριμένη εντολή γιατί είναι “παράνομη”, παράτυπη και αυθαίρετη.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
της Π.Ε.Υ.Φ.Α.
      Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας
 Ιωάννης Μαυρικόπουλος                     Γεώργιος Δημακάκος                                                                                                                                                 

Σχόλια