Λαθρανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας

Λαθρανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αρχαίας ΟλυμπίαςΛαθρανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας



Ρεπορτάζ του Κώστα Αντωνόπουλου



Λαθρανασκαφές οι οποίες γεννούν πολλά ερωτηματικά έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε αρχαία νεκροταφεία Μυκηναϊκής εποχής, στις περιοχές Μάγειρα και Κλαδέου, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αρχ. Ολυμπίας!. Περισσότερο «εξόφθαλμη» είναι η λαθρανασκαφή στη θέση «Κιούπια» της τοπικής κοινότητας Μάγειρα, όπου στο παρελθόν έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί τάφοι με αξιόλογα ευρήματα και είχαν σημειωθεί ξανά παράνομες έρευνες για την εύρεση αρχαίων ...
Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τους δράστες να προβούν εκ νέου σε λαθρανασκαφή, αν και το σημείο είναι ιδιαίτερα ορατό από το δρόμο αλλά και από το χωριό, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι!

Οι θρασύτατοι άγνωστοι, έσκαψαν σε δύο σημεία το χώρο που βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο και στη συνέχεια εισήλθαν εντός των μυκηναϊκών τάφων, αρπάζοντας απροσδιόριστο αριθμό αντικειμένων, δεδομένου ότι στην περιοχή έχουν βρεθεί αξιόλογα τεκμήρια του τότε πολιτισμού (1,6 χιλιάδες έως 1,1 χιλιάδες π.Χ.), τα οποία κοσμούν και μουσεία της ευρύτερης περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά είχαν βρεθεί σε τάφους δύο πιθάρια, ενώ μετά τις πυρκαγιές του 2007 εντοπίστηκαν και άλλοι τάφοι, που συνολικά αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου δεκαπέντε.
Πάντως ο όλος τρόπος δράσης των αγνώστων γεννάει ερωτηματικά, αφού η παράνομη σκαπάνη έγινε σε σημεία που είναι ιδιαίτερα εμφανή από τους κατοίκους της περιοχής και κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη», των αρμοδίων αρχών αλλά και υπηρεσιών ...
Στο Κλαδέο
Εξάλλου η λαθρανασκαφή στο Κλαδέο έγινε στη θέση «Τρύπες», η οποία ωστόσο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή και επίσης στο παρελθόν είχαν σημειωθεί παράνομες έρευνες για αρχαία.
Η πρώτη αναστήλωση του Μυκηναϊκού νεκροταφείου στο Κλαδέο έγινε πριν περίπου μισό αιώνα και έκτοτε ανά τακτά διαστήματα παρατηρούνται λαθρανασκαφές στους τάφους, που αυτή τη στιγμή φτάνουν στους 17-18.
Στη συγκεκριμένοι περιοχή οι άγνωστοι έσκαψαν στο χώμα για την εξεύρεση και άλλων αρχαίων τάφων, κάτι που όμως μάλλον δεν κατέστη δυνατόν ...
Και στις δύο περιπτώσεις επελήφθη η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία ήδη έκανε σωστικές παρεμβάσεις στα σημεία της λαθρανασκαφής, τα οποία φυλάσσονται από τις αρμόδιες αρχές.
Να σημειωθεί ότι για τις λαθρανασκαφές η «ΠΡΩΤΗ» προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με την προϊσταμένη της Ζ 'Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρχ. Ολυμπίας κ. Γεωργία Χατζή, κάτι που όμως μέχρι αργά το απόγευμα δεν κατέστη δυνατό.
Για Ρεπορτάζ ΤΟΥ Κώστα ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσιεύθηκε ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΤΗ" ( http://www.protinews.gr/ )

Σχόλια