Αποζημιώσεις για απόλυση και επίδομα ανεργίας και σε δημοσίους υπαλλήλους

Αποζημιώσεις για απόλυση και επίδομα ανεργίας και σε δημοσίους υπαλλήλους
Αποζημιώσεις για απόλυση και επίδομα ανεργίας και σε δημοσίους υπαλλήλους

Και στον δημόσιο τομέα θα ισχύει πλέον ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για τους υπαλλήλους που απολύονται.


Συγκεκριμένα, σε διάταξη που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί (εκτός απροόπτου) την Παρασκευή, προβλέπεταιαποζημίωση και επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για ζήτημα ηθικής τάξης ως προς την αποκατάσταση –στο μέγιστο δυνατό βαθμό- των δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται, ενώ με τη συγκεκριμένη διάταξη θα καλυφθεί και ένακενό στη νομοθεσία, αφού ως γνωστόν μέχρι πρόσφατα δεν προβλεπόταν απόλυση δημοσίου υπαλλήλου και άρα δεν υπήρχε ανάγκη για σχετική μέριμνα.

Η διάταξη θα ισχύει για μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης τους.

Η αποζημίωση θα υπολογίζεται, σύμφωνα με το υπουργείο, ως εξής: Ως βάση θα λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας θα υπολογίζεται α) όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, β) ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και γ) ο χρόνος διαθεσιμότητας. Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του πδ 410/1988, όπως ισχύει.

Σημειώνεται ότι στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι, ενώ στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι απολυόμενοι για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Σχόλια