Πώς και πότε θα γίνει η νέου τύπου αξιολόγηση στο δημόσιο;



Πώς και πότε θα γίνει η νέου τύπου αξιολόγηση στο δημόσιο;

Δημόσιο: Με το νέο σύστημα η αξιολόγηση και του 2013
• Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει για πρώτη φορά με το σύστημα των ποσοστώσεων και όχι με το «σύστημα» που ίσχυε μέχρι πέρσι, με το οποίο όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν «άριστα». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης… υποχρεωτικά μόνο το 25% των υπαλλήλων θα λαμβάνει «άριστα», το 60% θα λάβει ένα … «προβιβάσιμο» βαθμό και το 15% θα παίρνει «κάτω από τη βάση». Ουσιαστικά περίπου 73.000 εργαζόμενοι της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή το 15% των 736.000 όσων απασχολούνται σε όλο το δημόσιο) θα μείνουν … μεταξεταστέοι.

• Το κριτήριο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα αφορά αποκλειστικά την γενική εργασιακή επίδοσή τους και όχι την εκπαιδευτική βαθμίδα από την οποία έχουν αποφοιτήσει (πχ υποχρεωτική, δευτεροβάθμια, πανεπιστημιακή εκπαίδευση), τον αριθμό των πτυχίων τους, την οικογενειακή κατάσταση τους κλπ.

• Η αξιολόγηση με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, δηλαδή από τις αρχές του προσεχούς Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί εντός του ιδίου μήνα, δηλαδή όταν λήγει η σιωπηρή παράταση που έχει δώσει η τρόικα στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ενταχθούν επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα «κινητικότητας» .

• Προς το παρόν το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποκλείσει κάθε συσχέτιση μεταξύ της επερχόμενης αρνητικής αξιολόγησης του 15% των δημοσίων υπαλλήλων με οποιαδήποτε διαδικασία «κινητικότητας» (είτε εκείνης των 12.500 μέχρι τέλη Μαρτίου, είτε κάποιας άλλης στο μέλλον), ενώ μία από τις σκέψεις που συζητούνται στο αρμόδιο υπουργείο είναι η «επιμόρφωση» αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων.

Ωστόσο δεδομένα πρέπει να θεωρηθούν δύο σημεία, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

1. Οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα σταματήσουν στις «ποσοστώσεις», αλλά θα συνεχιστούν πιθανότατα από τον επόμενο χρόνο με βάση πιο εξειδικευμένα κριτήρια, όπως πχ η επίτευξη στόχων.

2. Η «κινητικότητα» στο Δημόσιο, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα (Ιούλιος 2013), θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πέρας το β’ κύματος της εν λόγω διαδικασίας (12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τέλη Μαρτίου). Ωστόσο στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν «παγώσει» κάθε προετοιμασία για τη σύσταση ενός «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας», όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.



Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια