Ανησυχία για την ασφάλεια Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων

ΠEYΦA-Ανησυχία για την ασφάλεια Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων
10/2/2014

Η ΠΕΥΦΑ εδώ και χρόνια με συνεχόμενα υπομνήματά της και επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, επισημαίνει το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του τομέα φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας. Αναδεικνύουμε διαρκώς και επιμόνως ένα πρόβλημα που ιδιαίτερα του θερινούς μήνες οι διαστάσεις του μεγεθύνονται. Μόνιμα ζητούμε την πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού έτσι ώστε τα προβλήματα που προκύπτουν σε περιόδους αιχμής αποτελεσματικά να επιλύονται και όχι απλά να περιορίζονται προσωρινά.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα οι Υπουργοί του Υπουργείου Πολιτισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οφείλουν να ενσκήψουν στο μείζον αυτό θέμα ώστε να αντιμετωπιστούν τα ποικίλα προβλήματα που ανακύπτουν, ιδιαίτερα μάλιστα την τελευταία περίοδο που για διάφορους λόγους είχαμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις αρχαιοφυλάκων. Συγκεκριμένα, η μη ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό της φύλαξης των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων δημιουργεί συνθήκες ανεπαρκούς εξυπηρέτησης των χιλιάδων επισκεπτών (καθυστερήσεις, μειωμένο ωράριο λειτουργίας, περιορισμένη παροχή υπηρεσιών κ.α.), κύρια όμως δημιουργεί πρόβλημα στην ασφάλειά των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μουσείων, των ευρημάτων και εκθεμάτων. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει βρεθεί στο επίκεντρο δυσμενούς κριτικής για περιπτώσεις όπως το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας ή η Εθνική Πινακοθήκη. Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΥΦΑ απεύχεται την επανάληψη τέτοιων περιστατικών.

Οι δύο τελευταίοι Υπουργοί του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κύριοι Μανιτάκης και Μητσοτάκης διατείνονται πως ο θεσμός της κινητικότητας αποτελεί βασικό εργαλείο για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα καμία ενέργεια, ιδιαίτερα του τελευταίου, δεν επιβεβαιώνει αυτές τις προθέσεις. Η προσήλωση του κου Μητσοτάκη στις απαιτήσεις της Τρόικα δείχνουν ότι απουσιάζει παντελώς η βούληση για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Αντίθετα επιδεικνύουν περισσή αριθμολαγνεία στις απολύσεις και στις διαθεσιμότητες – απολύσεις εργαζομένων. Το υποστελεχωμένο ΥΠΠΟΑ αντί να ενισχυθεί σε προσωπικό, ιδιαίτερα αρχαιοφύλαξης, δέχεται βίαιη και στοχευμένη επίθεση από τους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης κάτι που ενδέχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το ήδη ελλιπές προσωπικό στην φύλαξη.

Η ΠΕΥΦΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την μη υλοποίηση, μέσω κινητικότητας, της ενίσχυσης των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων με μόνιμο φυλακτικό προσωπικό.

Επίσης θέλει να πιστεύει ότι δεν πρόκειται για “σκόπιμη” ενέργεια. Ευχόμαστε αυτό να μην είναι η αρχή μιας τακτικής η οποία μέσω της κατασκευασμένης αδυναμίας και απαξίωσης του Κράτους να προστατέψει και να λειτουργήσει τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία, Θα ανοίγει την κερκόπορτα για την εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της φύλαξης και λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων. Ελπίζουμε ότι το πολιτιστικό αγαθό, η ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν θα θεωρηθεί εργαλείο για να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και των δημόσιων έργων. Αν το σενάριο αυτό μεθοδεύεται σε κάποια ελληνικά ή ξένα κυβερνητικά και επιχειρηματικά μυαλά, η ΠΕΥΦΑ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη.

Οι αρχαιοφύλακες θα αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, βάση του Συντάγματος, με την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το Ελληνικό Κράτος.




Για την Εκτελεστική Γραμματεία


της Π.Ε.Υ.Φ.Α.



Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Μαυρικόπουλος Γεώργιος Δημακάκος

Σχόλια