Σχέδιο καταρράκωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Σχέδιο καταρράκωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των μουσείων, απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας και απολύσεων, παραχώρηση σωστικών ανασκαφών σε ιδιώτες εργολάβους και στο βάθος... ιδιωτικοποιήσεις.
Ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των μουσείων, απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας και απολύσεων, παραχώρηση σωστικών ανασκαφών σε ιδιώτες εργολάβους και στο βάθος… ιδιωτικοποιήσεις

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Γραφειοκρατία, παραλείψεις, κενά, έλλειψη χρημάτων, υποβάθμιση και δυσχέρεια εργασίας μαστίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία με αποτέλεσμα «η σημερινή κατάστασή της να είναι πιο κρίσιμη από ποτέ». Σε συνέντευξη Τύπου χθες, η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Αργολίδα- Αρκαδία- Κόρινθος) εκπροσωπώντας τους συναδέλφους τους μίλησαν για τα προβλήματα που πλήττουν την Υπηρεσία. «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να κάνουμε το έργο μας. Οταν μαζεύονται πολλά μικρά προβλήματα, φοβόμαστε ότι υπάρχει σχέδιο καταρράκωσης και υποβάθμισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». 
Πιο συγκεκριμένα: Για όλο το 2103 δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα του Ταμείου Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων προκειμένου να διατεθούν στα λειτουργικά έξοδα των μουσείων όλης της χώρας (βενζίνη, αναλώσιμα, λογαριασμοί κ.λπ.). «Χρεώνουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας για να κινηθεί το Δημόσιο», είπαν οι ομιλητές. Κι έφεραν παραδείγματα. Οταν χρειάζεται επισκευή το κομπιούτερ, δεν μπορεί να εκδοθεί χρηματικό ένταλμα πληρωμής. «Πρέπει να γίνουμε εμείς τεχνικοί ή να φέρουμε ένα φίλο μας», είπαν. Τα λίγα χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν μπορούν να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των μουσείων. «Η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι το Ταμείο θα μπορεί πλέον να πληρώνει απευθείας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ». Για τα έσοδα από το ΤΑΠΑ αναμένεται να εφαρμοστεί για το 2014 η μεταφορά του 40% των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό. 
Οσο για το θέμα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, «θυσιάζονται οι σχεδιαστές και οι εργάτες των Εφορειών Αρχαιοτήτων, εξειδικευμένο προσωπικό που έχει προσφέρει τη ζωή του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία», είπαν. «Δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση, ούτε υπάρχει επαρκές προσωπικό. Μας παίρνουν τους εργάτες ανασκαφής -είχαν έρθει με απόσπαση από τον ΟΣΕ- οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν επί δύο χρόνια και τώρα θα αντικατασταθούν από εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με πεντάμηνη σύμβαση από τις ΜΚΟ και μισθό 500 ευρώ». 
Παράλληλα κατήγγειλαν τη στροφή που υπάρχει «ώστε να δοθούν οι σωστικές ανασκαφές σε ιδιώτες εργολάβους». Συγκεκριμένα, τα χρήματα για σωστικές ανασκαφές στα οικόπεδα των ιδιωτών έφτασαν στις αρχές φθινοπώρου τα περισσότερα σε κωδικούς, που δεν προέβλεπαν μισθοδοσία. «Για να γίνει πρόσληψη προσωπικού πρέπει να εκδοθεί πράξη υπουργικού συμβουλίου, αφού υπάρχει περιορισμός πλέον στις προσλήψεις από την τρόικα. Οι υπηρεσίες, λοιπόν, εκβιάζονται. Είτε θα ακολουθήσουν όλες τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού με κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν οι ανασκαφές μέσα στον χειμώνα, οπότε και τα χρήματα θα επιστραφούν ανεκμετάλλευτα, είτε θα ανατεθούν οι σωστικές υπηρεσίες στους εργολάβους. Την ίδια στιγμή που σε μας βάζουν τόσους φραγμούς για να μην προσλάβουμε προσωπικό, γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από το Δημόσιο λογιστικό για την ανάθεση έργου;» αναρωτήθηκαν. Εφεραν ως παράδειγμα τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την αποκατάσταση του Κάστρου Λεοντάρη στην Αρκαδία και τού Ακροκόρινθου στην Κόρινθο, καθώς η τρόικα δεν επιτρέπει προσλήψεις, ενώ τα χρήματα -600.000 ευρώ για το κάθε έργο- λιμνάζουν στην τράπεζα με κίνδυνο να χαθούν ή τα έργα να ανατεθούν αλλού. 
Σχετικά με τον νέο οργανισμό του υπουργείου, τα σωματεία αναμένουν από το καλοκαίρι πρόσκληση από την ηγεσία του ΥΠΠΟ, αφού πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τέλος του μήνα. «Φοβόμαστε συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», είπαν. Εξέφρασαν φόβους ακόμα και για σχέδια ιδιωτικοποιήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. «Είναι καθήκον όλων μας η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» κατέληξαν.

Σχόλια