Με συγχωρείτε κ. Μίλλερ αλλά διαφωνούμε στο διά ταύτα.

Με συγχωρείτε κ. Μίλλερ αλλά διαφωνούμε στο διά ταύτα.


Με συγχωρείτε κ. Μίλλερ αλλά διαφωνούμε στο διά ταύτα.
Ε.Π – Μ.Α – Γ.Η. εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Δ΄ Ε.Π.Κ.Α.
Ο Στέφανος Μίλλερ αμερικάνος αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής του   Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο στο Ιερό του Διός και το αρχαίο Στάδιο της Νεμέας. Συνέβαλε καθοριστικά στο κτίσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Νεμέας και με συνέπεια και πάθος, μόνιμος κάτοικος της Νεμέας πια, ασχολήθηκε με την ανάδειξη των αρχαίων της ευρύτερης περιοχής.  Όσοι τον έχουν γνωρίσει ή έχουν συνεργαστεί μαζί του θεωρούν πως πρόκειται για έναν απόλυτα συνεργάσιμο, προσιτό, συνεπή αρχαιολόγο, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και πολλές ιδέες.  Είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προβολή και ανάδειξη των μνημείων της περιοχής της Νεμέας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας.
Έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο στην περιοχή, βρίσκοντας χρήματα κυρίως από χορηγίες αμερικανών πολιτών.
Με το άκουσμα της είδησης ότι θα απολυθούν φύλακες από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας κατέθεσε δημόσια μια ανοικτή επιστολή με τον προβληματισμό του ως προς το μέλλον του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου. Μάλιστα επεσήμανε τον άμεσο κίνδυνο μη λειτουργίας του χώρου, σε περίπτωση απόλυσης των φυλάκων.
Στην προοπτική να κλείσει το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:  «Πότε θα αντιληφθεί το ελληνικό κράτος ότι οφείλει να αντιμετωπίζει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ως την πολυτιμότερη περιουσία του; Θέλω να εισηγηθώ στον υπουργό Πολιτισμού ότι μόνο η ιδιωτικοποίησή τους μπορεί ενδεχομένως να τα κρατήσει στη ζωή από τη στιγμή που η πολιτεία αρνείται να τα συντηρεί…».
Εμείς οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού θα συμφωνούσαμε απόλυτα στις διαπιστώσεις του κ. Μίλλερ. Θα διαφωνήσουμε όμως ότι η λύση του προβλήματος της διαχείρισης, ανάδειξης, προστασίας και προβολής των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων είναι η ιδιωτικοποίηση.
Όλοι οι άνθρωποι που έχουν αγωνία για το μέλλον των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας στην αναβάθμιση της παροχής των υπηρεσιών από το κράτος και όχι στην ιδιωτικοποίηση. Να διορθώσουμε πολλά κακώς κείμενα. Να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης των επισκεπτών. Να αποφασίσουμε τον τρόπο προβολής. Να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου δίνοντας έμφαση στην εκπαιδευτική τους διάσταση. Να αλλάξουν συμπεριφορές οι εργαζόμενοι. Θα μπορούσαμε να καταθέσουμε πολλά ΝΑ
Η λύση όμως δεν είναι η ιδιωτικοποίηση. Ας σκεφτούμε λίγο με επιχειρηματικά κριτήρια --->Περισσότερα

Σχόλια