«Χαμένα μεροκάματα» ή απόλυση; Διαλέξτε!


«Χαμένα μεροκάματα» ή απόλυση; Διαλέξτε!

 Η αρχαιολογική Υπηρεσία ως Ακταίων

Χθες και σήμερα η κορύφωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την 48ωρη απεργία και ελπίζω ότι έπεται συνέχεια. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να πω δυο πράγματα επειδή πολλοί από τους συναδέλφους έχουν το επιχείρημα μη συμμετοχής τους προφέροντας τη φράση: «τα χαμένα μεροκάματα». Η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν από μας δεν περισσεύουν χρήματα. Πολύ περισσότερο για να πούμε την αλήθεια είμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση. Άλλοι συνάδελφοι συντηρούν οικογένειες, άλλοι δουλεύει μόνο ο ένας από τους δύο στην οικογένεια. Άλλοι έχουν δάνεια. Άλλοι σκέφτονται ότι «δεν με  αφορά..εγώ συγκεντρώνω τα μόρια που χρειάζονται».                
  Αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν πρόκειται απλά για τη δουλειά μας, την αξιοπρέπειά μας. Είναι κάτι ακόμη βαθύτερο. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τελματώσει. Οι υπηρεσίες λειτουργούν μόνο με τις προσπάθειές μας και με πολύ λίγες πιστώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Απλά είμαστε όλοι υπ’ ατμόν. Απλά διαλύεται η αρχαιολογική υπηρεσία με γοργούς ρυθμούς. Απλά ετοιμάζονται να δώσουν τα μεγαλύτερα κομμάτια από τον πολιτισμό σε ιδιώτες. Απλά η δουλειά που αγαπάμε όλοι εμείς, είναι πολύ ορατό ότι σύντομα δεν θα την κάνουμε εμείς. Αν δεν σας φτάνουν οι λόγοι αυτοί, δεν ξέρω πώς να σας απευθυνθώ για να συμμετάσχετε με ορμή στις κινητοποιήσεις.
Διαβάζω στο ΦΒ ότι υπάρχουν προτάσεις για παραιτήσεις μελών μας από το ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο που θα προχωρήσει σε μοριοδότηση. Δε θα θελα να ήμουν στη θέση κανενός συναδέλφου. Οι ίδιοι χωρίς παραίνεση θα ’πρεπε να παραιτηθούν και να σαμποτάρουν αυτή τη διαδικασία.
Δεν έχουμε πολυτέλεια ως αρχαιολογική υπηρεσία να φύγει κανείς μα κανείς συνάδελφος. Δεν έχουμε πολυτέλεια ως χώρα να εκχωρήσουμε τον Πολιτισμό σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε και υπογράφουν μεγαλοπρεπώς και χωρίς ντροπή οι κκ Παναγιωτόπουλος - Μητσοτάκης προβλέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα 63 σχεδιαστές, εργάτες, καθαρίστρια κλπ.
Αλήθεια περιμένω τα αντανακλαστικά των προϊσταμένων των Εφορειών. Να βγουν και να πουν: «δε χρειαζόμαστε καθαρίστριες, δε χρειαζόμαστε φύλακες κτιρίων, δεν χρειαζόμαστε σχεδιαστές» Μπορούν να υποστηρίξει κάποιος με σοβαρότητα κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια! Μα γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι ειδικότητες; Τυχαίο; Δε νομίζω. Τα σχέδια πρέπει να γίνονται. Θα τα δώσουν σε ιδιώτες με ανάθεση; Τη φύλαξη κτιρίων σε security; Τις εργασίες που εκτελούν εργάτες σε εργολάβους;
Ακόμη και με το υπό έγκριση οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ και αναδιάταξη να γίνει δεν φθάνει το υπάρχον προσωπικό. Μήπως λοιπόν η πρεμούρα των κυβερνώντων είναι η ανακατανομή της πίτας για τον Πολιτισμό; Μήπως οι ιδιώτες είδαν ότι υπάρχει ψωμί σ' αυτόν τον τομέα και τους ανοίγεται η όρεξη και ακολουθούν οι "πόρτες";
Περιμένω επίσης τα αντανακλαστικά από τους αρχαιοφύλακες. Η ΠΕΥΦΑ κάλεσε σε 48ωρη απεργία. Μπράβο ως εδώ στην ΠΕΥΦΑ. Φαντάζομαι μετά από αυτό έκανε ότι περνούσε από το χέρι της να μην λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Ετρεξαν οι συνδικαλιστές της σε κάθε χώρο να παρακινήσουν τους συναδέλφους τους σε απεργία.Μοιρασαν απεργιακό υλικόκλπ. Ή δεν έκανε; Για να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Εξ όσων γνωρίζω δεν εμπεριέχονται στην πρώτη διαθεσιμότητα φύλακες αρχαιολογικών χώρων. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΕΥΦΑ καθησυχάζει του αρχαιοφύλακες λέγοντας τους ότι κανένας δεν θα διωχθεί. Εγώ θα τους βγάλω από αυτή τη νιρβάνα αυτή και θα τους πω: Ότι θα έρθει για όλους η ώρα μας, επομένως και για σας. Απλά κάποιοι εκ των συνδικαλιστών συνεννοούμενοι με την πολιτική ηγεσία προσπαθούν να τρενάρουν τη διαθεσιμότητα στους φύλακες. Αλλά θα έρθει κι εκεί ως κύμα. Οι εταιρείες φύλαξης θα είναι έτοιμες ν’ αναλάβουν καθήκοντα. Και τότε πλέον θα είναι αργά. Θα φαντάζει ως κάτι φυσικό. Και κανένα κομ πρεμί μεταξύ συνδικαλιστών και πολιτικής ηγεσίας δεν θα σας σώσει.
Αναφέρομαι στους αρχαιοφύλακες γιατί είναι μια ομάδα συναδέλφων η οποία θα έδινε άλλο τόνο στην απεργία μας. Το κλείσιμο των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων θα έκανε ορατή την απεργία μας και τις κινητοποιήσεις μας. Θα ταρακουνούσε την πολιτική ηγεσία ή δε θέλει η συνδικαλιστική ηγεσία να ταρακουνήσει τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες;
Επομένως για να μην απεραντολογούμε συνοψίζοντας.
Η κυβέρνηση υπακούοντας στα μνημόνια επιθυμεί να διαλύσει και την αρχαιότερη δημόσια υπηρεσία, την αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτό το κάνει με τη μη κατανομή των απαραίτητων πόρων απαξιώνοντας τη δουλειά μας. Προχωρεί σε μία συρρίκνωση των δομών, επομένως και προσωπικού, επιστρέφοντας σε οργανογράμματα της δεκαετίας του '50.
Θα ρθει η ώρα που όλοι θα λογοδοτήσουμε ως επιστήμονες στο μέλλον πως αντιστθήκαμε στη διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Τι θα πούμε στους νέους συναδέλφους μας; Εγώ δυστυχώς δεν μπορούσα να έχω «χαμένα μεροκάματα»;
Αυτά τα «χαμένα μεροκάματα» έχουν την μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανταποδοτικότητα. Ας συνεισφέρουμε «χάνοντας» το μεροκάματό μας, για να μην χάσουμε τη δουλειά μας.

πηγή:Εφορεία Αρχαιοτήτων: «Χαμένα μεροκάματα» ή απόλυση; Διαλέξτε!

Σχόλια