«Καμπάνες» σε αρχαιοκάπηλους – Ποινή 22 χρόνων και πρόστιμο 50.000 ευρώ στον «εγκέφαλο»

«Καμπάνες» σε αρχαιοκάπηλους – Ποινή 22 χρόνων και πρόστιμο 50.000 ευρώ στον  «ε

«Καμπάνες» σε αρχαιοκάπηλους – Ποινή 22 χρόνων και πρόστιμο 50.000 ευρώ στον «εγκέφαλο»

Βαριά «καμπάνα» έριξε το δικαστήριο σε έναν 67χρονο που κατηγορούνταν για αρχαιοκαπηλία. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 22 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ο συνταξιούχος εκτελωνιστής ήταν εκ των βασικών κατηγορουμένων σε δίκτυο αρχαιοκαπηλίας που δρούσε στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.


Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν άλλα 43 άτομα, με το δικαστήριο να τους επιβάλει ποινές φυλάκισης από 2 έως 9 χρόνια και 2 μήνες. Παράλληλα, αθωώθηκαν εννιά άτομα. Από τους καταδικασθέντες δύο οδηγήθηκαν στη φυλακή, ο 67χρονονος «εγκέφαλος» του δικτύου και ο άμεσος συνεργάτης του, ο οποίος είχε το ρόλο του εκτιμητή των αρχαίων. Οι ποινές των υπολοίπων ήταν ανασταλτικές, ενώ στις περιπτώσεις που δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής, αποφασίστηκε η μετατροπή των ποινών σε χρηματικές κι έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών για την υπόθεση είχαν αποκαλύψει έναν αρχαιολογικό θησαυρό, αποτελούμενο από 9.200 νομίσματα και αντικείμενα διαφόρων εποχών. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους ήταν άτομα που έψαχναν παράνομα αρχαιολογικούς θησαυρούς και παρέδιδαν τα ευρήματα στο δίκτυο που είχε στήσει ο 67χρονος.


Σχόλια