Επιτάχυνση απολύσεων με εντολή Σαμαρά
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Προτεραιότητα σε τρεις βασικές εκκρεμότητες ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας του 2013, δίνει το μέγαρο Μαξίμου στην «καρδιά» του καλοκαιριού, κατά την οποία το μόνο κομμάτι του κράτους που φαίνεται να λειτουργεί με εντατικούς ρυθμούς είναι αυτό που αφορά τη μείωση του Δημοσίου.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή τη φορά συνεπής στις μνημονιακές της δεσμεύσεις στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί με την τρόικα ένα άλλο καυτό ζήτημα: Ποιες από τις οριστικές αποχωρήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο που θα προκύψουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Το Μαξίμου θέλει ειδικότερα να καλύψει σημαντικό μέρος του στόχου αυτού με όσους από τους 6.000 συμβασιούχους που παραμένουν με προσωρινές διαταγές στην εργασία τους απομακρυνθούν με την επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων αυτών μέχρι τέλους του έτους, με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις από το Δημόσιο και ενδεχομένως από μείωση προσωπικού από συγχωνεύσεις οργανισμών (αμυντική βιομηχανία). Ολα αυτά όμως εφόσον ανάψει το πράσινο φως η τρόικα.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ζήτησε συνεπώς από τους υπουργούς, με τους οποίους είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών προτού αναχωρήσει σήμερα για πενθήμερες διακοπές, να έχουν «κλείσει» μέχρι το τέλος Αυγούστου οι εξής βασικές εκκρεμότητες:

Πρώτον, να έχουν δώσει όλα τα υπουργεία στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη μέσα σε δύο εβδομάδες τη λίστα των εργαζομένων του στενού δημόσιου τομέα ευθύνης τους, οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας.

Δεύτερον, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης θα πρέπει να έχει λάβει πριν μπει το φθινόπωρο την αξιολόγηση των ίδιων των δήμων ώστε να προχωρήσει η διαδημοτική κινητικότητα, διαφορετικά θα την προχωρήσει ο ίδιος.

Τρίτον, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα της κινητικότητας και στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σχόλια