Πούλαγε νεολιθικούς θησαυρούς

Πούλαγε νεολιθικούς θησαυρούς

Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος με πάνω από 1.500 αρχαία
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Ενα ολόκληρο μουσείο είχε στα χέρια του 53χρονος αρχαιοκάπηλος, κάτοικος Λάρισας, που συνελήφθη προχθές στη Μαρίνα Φλοίσβου από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ο συλληφθείς είχε 616 αρχαία αντικείμενα, τα περισσότερα νεολιθικά και 840 αρχαία νομίσματα, κυρίως ελληνιστικής εποχής, τα οποία επρόκειτο να πουλήσει αντί 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα αντικείμενα, που χαρακτηρίζονται «σπάνια», προέρχονται από οικισμό νεολιθικής περιόδου της Λάρισας ή των Τρικάλων.

Η αστυνομία απευθύνθηκε για να ζητήσει γνωμάτευση αυθεντικότητας και αξίας στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και όχι στην αρμόδια ΙΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας. Ετσι, η έφορος αρχαιοτήτων Λάρισας Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, στην οποία απευθυνθήκαμε για να μας πει αν προέρχονται από κάποια γνωστή λαθρανασκαφή της περιοχής, μας είπε ότι δεν την κάλεσε κανείς να δει τα κατασχεθέντα και πως προσπαθεί από τις φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο να εκτιμήσει την αρχαιολογική αξία τους.

«Η Εφορεία μας βρίσκεται 100 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα κι εγώ πληροφορήθηκα το γεγονός πριν από λίγο, από τη γεν. διεθύντρια Αρχαιοτήτων, την κ. Βλαζάκη», μας είπε προσθέτοντας: «Οφειλαν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Πώς αποφάνθηκαν ότι τα κατασχεθέντα προέρχονται από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα; Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και από άλλες περιοχές, αφού τα νεολιθικά δεν έχουν συνήθως ταυτότητα. Μπορεί να είναι από οποιαδήποτε περιοχή».

Στην ερώτησή μας αν έχουν σημειωθεί πρόσφατα λαθρανασκαφές στη Λάρισα, μας θύμισε τη λαθρασκαφή στο αρχαίο νεκροταφείο των Γόννων, όπου όμως βρέθηκαν τάφοι των 4ου και 3ου αιώνων π.Χ., ενώ πολλά από τα αρχαία που είχε στην κατοχή του ο αρχαιοκάπηλος είναι της 3ης χιλιετίας π.Χ. Πρόκειται για 18 νεολιθικά ειδώλια, 93 λίθινα εργαλεία, τρία χάλκινα περίαπτα (δύο πτηνόμορφα και ένα ανθρωπόμορφο), 93 πελέκεις, 24 μεταλλικά δαχτυλίδια, 6 αιχμές βελών, 189 πήλινες βολίδες, 6 λίθινα εργαλεία, 13 τριπτήρες, 3 κάτοπτρα, 26 πήλινα σφονδύλια, 2 χάλκινα περικάρπια, ένα περιλαίμιο και ίσως το σημαντικότερο: ένα πήλινο ομοίωμα νεολιθικής οικίας, 840 νομίσματα ελληνιστικής περιόδου και 391 νομίσματα άλλων εποχών. Μόνο ένα μολυβδόβουλο είναι βυζαντινής εποχής.

«Τόσα πολλά αντικείμενα δεν μαζεύονται από μια θέση» και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμά η κ. Μπάτζιου, η οποία έχει διενεργήσει -και πρόσφατα- πολλές αυτοψίες σε σκαμμένες από αρχαιοκάπηλους περιοχές και έχει ενημερώσει σχετικά τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Η υπόθεση αυτή πάντως χρήζει μεγαλύτερης έρευνας για να διαπιστωθούν οι ακριβείς αρχαιολογικές θέσεις αλλά και το κύκλωμα που τις λυμαίνεται.
πηγή:Πούλαγε νεολιθικούς θησαυρούς | Τέχνες & Πολιτισμός | Ελευθεροτυπία

Σχόλια