Αρχαιολογία στην Ελλάδα - Archeology in Greece


φίλοι επισκέπτες των μουσείων και των μνημείων της Ελλάδας από όλο τον κόσμο,

οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε πως ο πολιτισμός στη χώρα μας απειλείται άμεσα. Η κυβέρνηση, πειθαρχώντας στις εντολές των ξένων πιστωτών και της Τρόικας (ΔΝΤ – ΕΕ – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), προωθεί ένα σχέδιο συρρίκνωσης και ουσιαστικής διάλυσης των Υπηρεσιών Πολιτισμού.
Η υποβάθμιση των Υπηρεσιών Πολιτισμού ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν με την κατάργηση του αυτοτελούς Υπουργείου Πολιτισμού και με την μείωση των ήδη λιγοστών πιστώσεων.
Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιστούμε για την ίδια την ύπαρξη των Υπηρεσιών Πολιτισμού, για τον δημόσιο χαρακτήρα του ίδιου του πολιτισμού!

Αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, μουσειολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, εθνολόγοι, ιστορικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, φυλακτικό προσωπικό, εργατοτεχνίτες, προσωπικό καθαριότητας, εργαζόμαστε εδώ και χρόνια, ο καθένας από τη θέση του και υπό αντίξοες συνθήκες,
για να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου
και για να ενισχύσουμε την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Πιστεύουμε πως η οικονομική κρίση που μας υποχρεώνουν να ζούμε λειτουργεί ως πρόσχημα για να υποβαθμιστούν όχι μόνο ο πολιτισμός, αλλά όλα τα δημόσια αγαθά, όπως η παιδεία και η υγεία. Και για να γίνουμε όλοι φτωχότεροι, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πνευματικά – πολιτιστικά.
Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη!
Το χρωστάμε στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας,
το οφείλουμε στους σημερινούς ανθρώπους και στις γενιές που έρχονται.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσους στην Ελλάδα και παντού αντιστέκονται στα σχέδια εκποίησης του δημόσιου πλούτου, στα προγράμματα οικονομικής λιτότητας και εξαθλίωσης των λαών.
Ζητούμε να επανασυσταθεί αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχίσει το κοινωνικά αναγκαίο έργο του.
Ξέρουμε πως στον αγώνα μας θα σας έχουμε συμπαραστάτες.
Γιατί όλοι αναγνωρίζετε την αξία του πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού. Γιατί όλοι, εργαζόμενοι, νέοι ή συνταξιούχοι, από όποια περιοχή του κόσμου κι αν προέρχεστε, γνωρίζετε τη δύναμη της αλληλεγγύης.
Ξέρουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2013

Οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Πολιτισμού της Ελλάδας

Σχόλια