Η διαθεσιμότ​ητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπει​α



Τέσσερα διαφορετικά δικαστήρια της χώρας σε Χίο, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Μεσολόγγι έκριναν επτά διαφορετικές περιπτώσεις και αποφάνθηκαν ότι «η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα και αυτό διότι ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της Κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν».
Όπως τονίζεται στις δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012 κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας θα καταβάλλεται το 75% των αποδοχών. Όμως, οι αποδοχές των εργαζομένων που είχαν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τουςαφού οι αποδοχές όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα υπολείπονται του ορίου της φτώχειας.
Επιπλέον, κατά τους δικαστές, η επιλογή των εργαζομένων που τίθενται σε τέτοια κατάσταση δεν γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (υπηρεσιακών και κοινωνικών, προσόντων, βάσει των ικανοτήτων, της απόδοσης, της αρχαιότητας, της ηλικίας, της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων), γεγονός που επίσης συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.
Συνεπώς σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις η διαθεσιμότητα μεταβάλλει «επί τα χείρω τους όρους εργασίας, αφενός μειώνοντας το μισθό των αιτούντων κατά 25%, αφετέρου καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής σχέσης».
Μάλιστα όπως τονίζουν οι δικαστές ο «νομοθέτης λειτουργώντας ισοπεδωτικά αντιμετωπίζει κατά τον ίδιο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους με τους αργόμισθους και τους ανεπαρκείς».

πηγή: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/298069/dikaiosyni​-i-diathesimot​ita-prosvallei-tin-anthropini-axioprepei​a#ixzz2QT0FSQy7

Σχόλια