11.4.13 Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας11.4.13


11.4.13 Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας11.4.13 Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας11.4.13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
Μετά το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5.4.13, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας που αφορούν στην αλλαγή των ωραρίων μας, οι οποίοι αναλύθηκαν από την παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας στην πρόσφατη Γενική μας Συνέλευση.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν για συναντήσεις της ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ με την πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού επιβεβαιώθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ ανέφερε ότι υπάρχει θέμα ωραρίων και ζήτησε την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου προκειμένου να το διαχειριστεί το Προεδρείο.(Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.neapnyka.gr και να διαβάσετε τα Πρακτικά του Γενικού Συμβουλίου της 5.4.13.)
Η Δημοκρατική Συνεργασία πιστεύει ότι έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία και το μόνο που διαπραγματεύονται είναι λεπτομέρειες, όπως το αν θα είναι η ώρα έναρξης λειτουργίας στις 09:00 ή 10:00 π.μ. και πιθανά αν θα περιλαμβάνει όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους ή όχι.
Με αίσθημα ευθύνης η παράταξή μας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τα ωράρια, η οποία στηρίζεται στη βάση των σύγχρονων αναγκών λειτουργίας των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των κοινωνικών αναγκών των αρχαιοφυλάκων και όχι στην εξυπηρέτηση των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
Ζητήσαμε και τώρα όπως και πέρυσι 1ον) μελέτη επισκεψιμότητας 2ον) διοργάνωση ημερίδας με τους συναρμόδιους φορείς 3ον)  Έκτακτο Γενικό Συμβούλιο 4ον) Έκτακτη γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Αρχαιοφύλακες για το μέλλον τους. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και πάλι και όπως αναφέραμε ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ ζήτησε την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα το Προεδρείο. Εντείνεται έτσι η ανησυχία μας ότι άλλη μια δυσμενής εξέλιξη θα προκύψει για τον κλάδο μας.
Στο Γενικό Συμβούλιο ειπώθηκαν σκληρές αλήθειες. Αποκάλυψαν ότι στις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και ειδικά για τη δεύτερη μέρα απεργίας στις 11.3.13 «κρατούσαν δυνάμεις», γι’ αυτό έμειναν ανοιχτά πολλά Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι. Είναι αδιανόητο την ώρα που βάλλεται ο κλάδος μας και κινδυνεύουμε με απολύσεις, να συμφωνούμε όλοι για απεργιακές κινητοποιήσεις και η ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ να σπάει την απεργία χωρίς να ενημερώσει κανένα! Πως περιμένουμε μετά να έχουν οι συνάδελφοι εμπιστοσύνη στο σωματείο;Αλήθεια, τι έχετε να πείτε στους συναδέλφους που απείργησαν χάνοντας το μεροκάματό τους σε τόσο δύσκολές εποχές, μη γνωρίζοντας ότι η ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ το πάει χαλαρά;
Επίσης αρνητική εξέλιξη έχουμε για τους Αρχαιοφύλακες και με το νέο προσχέδιο του Οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Η τρικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα σχεδιάζει λιγότερο κράτος και να κρατήσει το Δημόσιο (όπως είπε και ο Μανιτάκης) ότι δεν θέλει ο ιδιωτικός τομέας. Υπάρχουν τομείς-φιλέτα στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, όπως είναι το αρχαιολογικό έργο – το τεχνικό έργο – η συντήρηση – η φύλαξη – η καθαριότητα που εποφθαλμιούν ιδιωτικοί φορείς. ‘Οσο κι αν τώρα διαφαίνεται μια υποχώρηση θα ξανακάνουν επίθεση στην παραπάνω κατεύθυνση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο για παράδειγμα που οι κεντρικές Δ/σεις και τα αντίστοιχα τμήματα στο νέο προσχέδιο του Οργανογράμματος λέγονται Δ/σεις και Τμ. ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προετοιμάζονται ώστε οι παραπάνω αρμοδιότητες να δοθούν σε ιδιώτες και εμείς να έχουμε την εποπτεία. Ιδιωτικοποίηση δηλαδή του Πολιτισμού. Θα πρέπει άρα να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να παλέψουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την αρνητική εξέλιξη και όχι να δημιουργούμε κλίμα εφησυχασμού.
Για πρώτη φορά υπάρχει κάποια δομή στον κλάδο των Αρχαιοφυλάκων αλλά είναι για εμάς χωρίς εμάς τους Αρχαιοφύλακες. Αυτή η  εξέλιξη είναι εντελώς αρνητική για τον κλάδο μας. Εμείς ζητούσαμε εδώ και χρόνια ιεραρχική δομή τέτοια που θα μας έδινε τα όπλα ώστε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, δε ζητούσαμε δομή-καρέκλες για να στρογγυλοκαθίσουν κάποιοι πάνω τους. Όταν το τμήμα φύλαξης χάνεται ανάμεσα στις άλλες υπηρεσίες τότε είναι χωρίς εμάς.
Ακόμη και αν προβλεφθούν θέσεις ΠΕ-ΤΕ μέσα στα Προεδρικά Διατάγματα που θα ακολουθήσουν μετά την ψήφιση του Οργανογράμματος αυτό δε σημαίνει τίποτα για τον κλάδο μας γιατί:
1ον) όταν ένας αρχαιοφύλακας θα κάνει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία θα μπει με το βαθμό που ήδη κατέχει, κανένας αρχαιοφύλακας δεν φτάνει πάνω από το βαθμό Β’, για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων των τμ. Διοικητικής & Οικονομικής Υποστήριξης /Φύλαξης & Ασφάλειας ανά Εφορεία, σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, χρειάζεται ΠΕ με Α’ βαθμό και αν δεν υπάρχει προχωράμε στον πιο κάτω βαθμό. Όμως καθώς και εσείς γνωρίζετε σε επίπεδο Εφορείας υπάρχει πληθώρα συναδέλφων ΠΕ με Α’ βαθμό.
2ον) στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που θα κρίνει τους αντίστοιχους Προισταμένους είναι απόλυτα λογικό να προτιμηθεί αυτός που έχει εμπειρία λογιστηρίου, γραμματείας αφού το τμήμα είναι τεράστιο με πολλές αρμοδιότητες στο πλαίσιο των διευρυμένων πλέον Εφορειών αρχαιοτήτων.
3ον) ακόμα και αν προΐσταται φύλακας, που δεν προκύπτει από τα παραπάνω, ο φόρτος και ο όγκος του τμήματος είναι τεράστιος και η φύλαξη θα χαθεί μέσα στις πολλές αρμοδιότητες.
Με βάση όλα τα παραπάνω σκεφτείτε τι θα γίνει στην περίπτωση που θα έχουμε προϊσταμένους ΠΕ-διοικητικού ή οικονομικού με τα γνωστά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε.
Αυτό λοιπόν που χρειάζεται ο κλάδος μας προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και να κατοχυρωθεί καλύτερα είναι η θεσμοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και ιεραρχική δομή που θα προκύψει από την αυτονόμηση του Τμήματος Φύλαξης – Πληροφόρησης – Πάταξης αρχαιοκαπηλίας, εφόσον αυτά είναι τα όπλα για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.
Η θεσμοθέτηση του Αρχιφύλακα είναι σημαντική και αποτελεί πάγια θέση της παράταξης μας εδώ και χρόνια.
Πρέπει άμεσα οι παρατάξεις που συμφωνούν αλλά και οι συνάδελφοι αρχαιοφύλακες να πάρουν τις αποφάσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν άσχετα με το κόστος που τις συνοδεύει για να σταματήσουν αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο μας. Οφείλουμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους πριν να είναι αργά.
ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ



Σχόλια