Πόλεμος ανακοινώσεων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Πόλεμος ανακοινώσεων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Ο Κώστας Τζαβάρας εξέδωσε νέα ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης για να εξηγήσει τη δημόσια παρέμβασή του στο ΚΘΒΕ.


Πόλεμος ανακοινώσεων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, με την οποία ζητά την παραίτηση του προέδρου, Μάκη Τρικούκη και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, παραμονές της έγκρισης του απολογισμού του προηγούμενου χρόνου.

Ο Κώστας Τζαβάρας χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «αναγκαία», για τη διευκόλυνση στην άσκηση των κατάλληλων χειρισμών ώστε να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους της δεύτερης κρατικής σκηνής, επικαλούμενος επιστολή τεσσάρων μελών του δ.σ., με την οποία καταγγέλλουν τον κ. Τρικούκη για «προκλητική συμπεριφορά και αυταρχισμό», αλλά και για ενέργειες «που αντιστρατεύονται τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα» του ΚΘΒΕ.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Τρικούκης, όσο και όλα τα μέλη του δ.σ., η θητεία των οποίων λήγει σε δύο μήνες, με ανακοινώσεις δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμιά απολύτως ενέργεια, προτού ελεγχθεί ο απολογισμός. Τα δε τέσσερα μέλη του δ.σ. που αναφέρονται στην ανακοίνωση, με επιστολή τους στον κ. Τζαβάρα αρνούνται ότι έστειλαν ή υπέγραψαν τέτοιου είδους επιστολή. «Είμαστε βέβαιοι ότι, εάν η άποψη που αναρτήθηκε είναι δική σας, οφείλεται σε παραπληροφόρησή σας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για «γκαιμπελικές μεθόδους της ναζιστικής προπαγάνδας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης, που ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των καλοκαιρινών παραγωγών θα γίνει δημόσια σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ προανήγγειλε «δικαστικές ενέργειες κατά των συκοφαντών».

Παράλληλα, με ανοιχτή επιστολή προς τα τέσσερα μέλη του δ.σ. τους ρωτά μεταξύ άλλων εάν είναι αλήθεια ότι οι τρεις επισκέφτηκαν στις 7 Δεκεμβρίου τον κ. Τζαβάρα ζητώντας του την παραίτηση του προέδρου και αν αγανάκτησαν και συντάχθηκαν με τους ηθοποιούς λέγοντας ότι ο κ. Τρικούκης «έφερε τους ασφαλίτες και τα ΜΑΤ μέσα στο θέατρο».

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον απολογισμό, ο κ. Τρικούκης αναφέρει ότι, σύμφωνα με το νόμο το μόνο αρμόδιο όργανο να τον ελέγξει είναι το δ.σ. και καμιά δημόσια ενημέρωση δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει και πως το δ.σ. έχει προγραμματίσει την εξέτασή του για τις 25 Φεβρουαρίου.

Νέα ανακοίνωση Τζαβάρα

Το βράδυ της Τετάρτης ο Κώστας Τζαβάρας επανήλθε με νέα ανακοίνωση με την οποία δικαιολόγησε τη δημόσια παρέμβασή του στο ΚΘΒΕ, λέγοντας ότι μοναδικό στόχο είχε «να προλάβει τα χειρότερα».

Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού ανέφερε τα εξής:

«Η δημόσια παρέμβασή μου στην εξελισσόμενη διένεξη μεταξύ της Διοίκησης του ΚΘΒΕ και των ηθοποιών είχε μοναδικό και αποκλειστικό στόχο να προλάβει τα χειρότερα: την διακοπή των παραστάσεων και την αναστολή του καλλιτεχνικού έργου ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και παράλληλα αναδεικνύει σταθερά ένα ηγετικό πρόσωπο στην οικονομική και πολιτιστική ζωή των Βαλκανίων.
Δεν προτίθεμαι να καταστώ μέρος του προβλήματος και ούτε πρόκειται να πάρω θέση για το ποιος ευθύνεται για τη σημερινή δυσχερή και προφανώς αδιέξοδη κατάσταση.

Πάντως ο καθένας έχει το δικαίωμα της μετάνοιας ή της μεταμέλειας και μπορεί να το ασκεί ελεύθερα.

Δυστυχώς όμως για τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που με επισκέφθηκαν την 7-12-2012 στο γραφείο μου και κατηγόρησαν τον Πρόεδρό τους για αυταρχισμό και αντίθετη με τα συμφέροντα του θεάτρου συμπεριφορά, η σημερινή μεταμέλειά τους δεν έχει τη δύναμη να ακυρώνει τα γεγονότα και δεν εξαλείφει τα ίχνη τους.
Αφού λοιπόν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και λειτουργική διοίκηση από το υπάρχον σχήμα ώστε να βρεθεί λύση εξόδου από τη δυσχερή αυτή κατάσταση, αναμένω τις πρωτοβουλίες τους».

πηγή:Πόλεμος ανακοινώσεων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος - Πολιτισμός - Επικαιρότητα - Τα Νέα Οnline

Σχόλια