Συνομιλία με το συνταγματολόγο Γ. ΚασιμάτηΤο Μν...

Συνομιλία με το συνταγματολόγο Γ. Κασιμάτη
Το Μνημόνιο απειλεί τα μνημεία
Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Το περιεχόμενο του τρίτου Μνημονίου και η ξεκάθαρη ρήτρα, βάσει της οποίας δεν εξαιρούνται της κατάσχεσης «περιουσιακά στοιχεία» της χώρας «λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο», έχει θορυβήσει τους ανθρώπους του Πολιτισμού, κυρίως τους αρχαιολόγους.
Ο συνταγματολόγος Γ. ΚασιμάτηςΕκφράζουν το φόβο πως αν δεν αποπληρωθούν οι δανειστές μας θα μπορούσαν να προβούν σε «κατασχέσεις» αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Απευθυνθήκαμε στο συνταγματολόγο Γεώργιο Κασιμάτη, που έχει μελετήσει τις Συμβάσεις αυτές, αν συμμερίζεται αυτούς τους φόβους ή αν τους θεωρεί υπερβολικούς. Η απάντησή του είναι σαφής και δίνει μια οδηγία προς τα όργανα της πολιτείας εάν οδηγηθούμε στο δυσμενέστερο σενάριο.

«Το άρθρο 14 του ''Α' Μνημονίου'' (της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης της 8.5.2010) στην παρ. 1 ορίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο και στην παρ. 5 ότι η Ελλάδα ''αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται'' από όλες τις ασυλίες που ''έχει ή πρόκειται να αποκτήσει'' στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι παραιτείται από κάθε δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές και το ελληνικό δίκαιο για την προστασία όλων των προστατευόμενων αγαθών, όπως η εθνική κυριαρχία, τα αρχαιολογικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί τόποι, το φυσικό και γενικά το ανθρωπογενές περιβάλλον κ.ά. Οι ίδιοι όροι έχουν περιληφθεί και στο λεγόμενο ''Β' Μνημόνιο''. Επίσης, οι αρχαιότητες, όπως είναι γνωστό, ανήκουν στο κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Τα ''Μνημόνια'' προβλέπουν, εκτός από την παραίτηση από την προστασία τους, ότι ολόκληρη η κρατική περιουσία είναι δεσμευμένη υπέρ των δανειστών, και επομένως το δικαίωμα εκμετάλλευσής της μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιωτική επιχείρηση για ιδιωτική αξιοποίηση. Ολα αυτά, βεβαίως, είναι άκυρα και ανυπόστατα κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και κατά το Σύνταγμά μας, γιατί παραβιάζουν την αρχή της εθνικής κυριαρχίας και, επιπλέον, γιατί δεν έχουν κυρωθεί ως διεθνείς συμβάσεις. Παρά ταύτα, όμως, εφαρμόζονται, αν δεν βρεθεί κυβέρνηση να προβάλει
την ακυρότητά τους».

Σχόλια