Σε… mall οι αρχαιότητες - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 Νοεμβρίου 2012

 Ποντίκι
Σε… mall οι αρχαιότητες
Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπως λένε, όλα µπορούν να συμβούν και αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται στο πετσί τους οι κάτοικοι της πολύπαθης Ακαδηµίας Πλάτωνος. Και όταν λέµε όλα, εννοούµε ακόµα και τη γειτνίαση ενός Μουσείου µε ένα mall.
Εκ πρώτης όψεως η εικόνα µπορεί να µην προβληµατίζει, να µην θεωρείται προβληµατική. Με µια δεύτερη ανάγνωση, όµως, ο οποιοσδήποτε µπορεί να αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη και η ανάδειξη µιας περιοχής πρέπει να έχει ορατά και διακριτά χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει στόχο και προοπτική και να µην είναι του τύπου «ό,τι του φανεί του Λολοστεφανή», όπως λέει η λαϊκή ρήση. ∆υστυχώς, όµως, στην Ακαδηµία Πλάτωνος αυτό ακριβώς συµβαίνει.

Η κρυµµένη ιστορία
Η Ακαδηµία Πλάτωνος έχει στα σπλάχνα της έναν κρυµµένο θησαυρό, αφού σε τρεις µουσειακές αποθήκες φιλοξενούνται περισσότερες από 250.000 αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που έγιναν στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής τα τελευταία 50 χρόνια.
Επιστήµονες, φορείς και κάτοικοι της περιοχής πίεζαν εδώ και καιρό οι αρχαιολογικοί αυτοί θησαυροί να βγουν στο φως και να διηγηθούν την ιστορία της πόλης. Πίεζαν για τη δηµιουργία του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, ένα µουσείο που δικαιωµατικά θα έπρεπε να κατασκευαστεί στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδηµίας Πλάτωνος. Οι προσπάθειές τους δείχνουν να είναι πλέον σε καλό δρόµο, αφού τον Ιούνιο τροποποιήθηκε η Προγραµµατική Σύµβαση που έχει υπογραφεί µετά των υπουργείων Πολιτισµού και της Περιφέρειας Αττικής, µε τη δεύτερη να χρηµατοδοτεί µε 2 εκατοµµύρια ευρώ τις αναγκαίες προµελέτες για την κατασκευή του µουσείου. Το µουσείο, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, θα χωροθετηθεί στο
βορειοδυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδηµίας Πλάτωνος και το συνολικό εµβαδόν του θα είναι 15.240 τ.µ., εκ των οποίων τα 5.400 τ.µ. αφορούν σε εκθεσιακούς χώρους. Ο στόχος µάλιστα είναι να χρησιµοποιηθούν για το κτήριο υλικά απόλυτα φιλικά για το περιβάλλον, ώστε να αφήνει το µικρότερο δυνατό ίχνος στον γύρο χώρο, να ακολουθεί απολύτως τις αρχές της βιοκλιµατικής αρχιτεκτονικής και να συνάδει µε το πνεύµα των αξιών που γεννήθηκαν στον χώρο και τον τόπο της Ακαδηµίας.

Στο ράφι ο Πλάτωνας
Την ίδια στιγµή, όµως, που σχεδιάζεται η αναβάθµιση της περιοχής µέσα από την ανάδειξή της σε µοναδικό πόλο πολιτισµού, τουρισµού και παιδείας, σε απόσταση αναπνοής σχεδιάζεται και η κατασκευή στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη ενός γιγαντιαίου mall µε την επωνυµία… «Academy Gardens »!
Έτσι την ίδια ώρα που το υπουργείο Πολιτισµού και η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζουν την αναβάθµιση της περιοχής µέσα από την αναγέννηση του χαρακτήρα της, το υπουργείο Περιβάλλοντος βλέπει την ανάπτυξη µέσα από την κατασκευή ενός εµπορικού κέντρου µέσα σε έκταση 53.000 τετραγωνικών µέτρων. Το επιχείρηµα που προβάλλεται τα τελευταία δυο χρόνια µε πρόσχηµα τη βαθιά οικονοµική κρίση που βιώνει η χώρα είναι ότι το γιγαντιαίο εµπορικό κέντρο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό, όµως, που συνειδητά υποκρύπτεται είναι ότι αυτού του τύπου η «ανάπτυξη» δεν είναι µονόδροµος, εάν έχει κανείς σχέδιο και όραµα για µια περιοχή. Εάν επιλέξει να αναπτύξει την περιοχή µέσα από την επιλογή χρήσεων, εµπορικών και άλλων, που θα συνάδουν µε το πνεύµα, την ιστορία της και τη σύγχρονη έννοια της ανάπτυξης που εδώ και χρόνια δεν είναι συνώνυµη µε µονοδιάστατες επιλογές, οι οποίες έχουν συγκεκριµένη ηµεροµηνία λήξης.

Σχόλια