Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων




Η θέση του γνωστού ναυαγίου των Αντικυθήρων επανεντοπίστηκε κατά την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1 και 18 Οκτωβρίου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη συνδρομή και την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Woods Hole Oceanographic Institution. Στόχοι της έρευνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ήταν η υποβρύχια αρχαιολογική επισκόπηση του θαλάσσιου χώρου του νησιού και ο εντοπισμός ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων, ο επανεντοπισμός και η τεκμηρίωση της θέσης του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων και η αξιολόγηση της αποκλειστικής χρήσης κλειστών καταδυτικών κυκλωμάτων στην υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη υπό τη Διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δια της Προϊσταμένης της δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου, καταδυόμενο αρχαιολόγο. Επικεφαλής από πλευράς του Woods Hole ήταν ο δρ. Μπρένταν Φόλεϊ (Brendan Foley), αρχαιολόγος- τεχνολόγος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν στον βυθό ολόκληροι και θραυσμένοι αμφορείς, καθώς και τμήμα κεράμου. Εντυπωσιακά και ενδεικτικά για τον τρόπο βύθισης του πλοίου αποτελούν τα μολύβδινα μέλη άγκυρας (στύπος και σύνδεσμος), τα οποία τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν. Επίσης, βρέθηκαν μικρά κεραμικά σύνολα, πιθανά τυχαίες απορρίψεις και όχι τμήματα φορτίου από ναυάγια, καθώς και τα αποσπασματικά κατάλοιπα νεότερου ναυαγίου στα βόρεια του νησιού. Το μεγαλύτερο τμήμα του νεότερου ναυαγίου βρίσκεται πιθανότατα σε μεγαλύτερο βάθος πέραν της περιοχής που ερευνήθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εφαρμογή των συσκευών των κλειστών κυκλωμάτων ήταν πολύ αποτελεσματική. Σε οκτώ εργάσιμες ημέρες διερευνήθηκε η περίμετρος του νησιού (περίπου 30 χλμ.) μέχρι την ισοβαθή των -40μ. (σε αντιπαραβολή ο απαιτούμενος χρόνος για καταδύσεις με συμβατικές μορφές κατάδυσης θα ήταν υπέρ-δεκαπλάσιος). "Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε ολόκληρη την ερευνητική ομάδα καθώς επίσης στην κοινότητα των Αντικυθήρων για την ποικιλότροπη υποστήριξη στη διεξαγωγή και ολοκλήρωσή της έρευνας", τονίζεται.

Η έρευνα στην περιοχή των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τριετούς Συμφωνίας Συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Αμερικανικού Woods Hole Oceanographic Institution για τη χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο από τον όρμο Κίσσαμου στη δυτική Κρήτη μέχρι τα Αντικύθηρα.


πηγή:Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια