Παράνομη η μείωση του κατώτατου μισθού στους κάτω των 25


Παράνομη η μείωση του κατώτατου μισθού στους κάτω των 25


Απόφαση – σταθμό, σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομη η μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού, έλαβε επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης! Το μέτρο είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση το 2010 μετά από σχετική «παραίνεση» της Τρόικας και περιλαμβανόταν στο πακέτο μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες. Με άλλη απόφαση η ίδια επιτροπή κρίνει, επίσης, παράνομη και την παράταση ενός έτους στην δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση.
Η βαρύτητα των δυο αποφάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα ελληνικά εργατικά συνδικάτα έχουν τώρα τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Πιο αναλυτικά, οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που το Συμβούλιο της Ευρώπης κρίνει τώρα ως παράνομες, ήταν δύο:
* Η παράταση κατά ένα χρόνο στην δοκιμαστική περίοδο στην οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση
* Η μείωση στα 2/3 του εθνικού κατώτατου μισθού για τον κατώτατο μισθό για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μείωση του μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών σημαίνει πολύ απλά πως οι νέοι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ τον μήνα. Επίσης, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η παράταση που επιβλήθηκε αντιβαίνει στο καταστατικό που αναφέρει πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.


πηγή:Αδέσμευτος Τύπος 

Σχόλια