ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ καταβoλλή υπερωριών από τους τουριστικούς πράκτορες

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Σε άμεσο κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιού των Ιπποτών στη Ρόδο».
Τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα μας και ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος και την οικονομία μας, οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι δεν λειτουργούν με διευρυμένο, θερινό ωράριο.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στη Ρόδο, με πιο πρόσφατη περίπτωση τον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιού των Ιπποτών, ο οποίος υπολειτουργεί, τόσο λόγω ελλείψεως του προσωπικού, όσο και από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την καταβολή των υπερωριών στους αρχαιοφύλακες.
Μέχρι τώρα, οι υπερωρίες καταβάλλονταν από τους τουριστικούς πράκτορες των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν στη Ρόδο, προκειμένου να παραμένουν ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως του Παλατιού των Ιπποτών, με δεδομένο, για παράδειγμα, ότι, μόνο για τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, επισκέπτονται το νησί 3000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.
Όμως, επειδή η καταβολή των υπερωριών από τα τουριστικά πρακτορεία της Ρόδου και όχι από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Επειδή, είχε υπογραφεί αντίστοιχη ΚΥΑ από τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, κ. Γερουλάνο και κ. Σαχινίδη αντίστοιχα, λίγο πριν τις εκλογές, με αντικείμενο το νόμιμο τρόπο καταβολής της υπερωριακής εργασίας, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Επειδή, λύσεις αξιέπαινες, όπως η απόφαση των αρχαιοφυλάκων να δουλέψουν υπερωριακά και τα ποσά που θα καταβάλλουν τα τουριστικά πρακτορεία να διατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού», δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Θα ολοκληρωθεί άμεσα η υπογραφή της αντίστοιχης ΚΥΑ και η ολοκλήρωση της διαδικασίας από την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου για την εξεύρεση νόμιμου τρόπου καταβολής των υπερωριών στους εργαζομένους;
2. Θα προχωρήσει, έστω και τώρα, στο σχεδιασμό μόνιμων λύσεων, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι στη Ρόδο, αλλά και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, να λειτουργούν με πλήρες ή και διευρυμένο ωράριο και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τουριστών;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Σχόλια