Μετά την Ολυμπία "ξέφραγο αμπέλι" και η Ήλιδα - Άγνωστοι μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο και έκλεψαν ευτυχώς μόνο εργαλεία

Μετά την Ολυμπία "ξέφραγο αμπέλι" και η Ήλιδα - Άγνωστοι μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο και έκλεψαν ευτυχώς μόνο εργαλεία

  • 20/08/2012 - 06:51
ilida1a

Πηγή:ilialive.gr

Ένα νέο κρούσμα παραβίασης χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Ηλεία. Άγνωστοι κατάφεραν να κόψουν την περίφραξη στου αρχαιολογικού
χώρου της Ήλιδας και να κλέψουν ευτυχώς μόνο εργαλεία. Τελικά δεν μπορούμε επ’ ουδενί να προφυλάξουμε τον πολιτισμό μας σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Οι περικοπές και η έλλειψη προσωπικού δίνουν την ευκαιρία να διασυρόμαστε, είτε στο πανελλήνιο, είτε διεθνώς. Το νέο περιστατικό που έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά στον χώρο του πολιτισμού στην Ηλεία, συνέβη στις αρχές του μήνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας και δεν δόθηκε δημοσιότητα.

Άγνωστοι δράστες κατάφεραν να κόψουν το σύρμα της περίφραξης στην βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας, να περάσουν στο εσωτερικό και να κλέψουν μόνο εργαλεία με τα οποία γίνεται η συντήρηση του χώρου, όπως αξίνες και φτυάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr στον έλεγχο που έγινε σε όλο το χώρο δεν διαπιστώθηκε να λείπει κάποιο τμήμα από τα αρχαία κτίρια, αλλά ούτε ευτυχώς να έχει προκληθεί και κάποια ζημιά.

Να θυμίσουμε πως εργατικό προσωπικό από την Ήλιδα μετά την ληστεία στο παλαιό μουσείο της Ολυμπίας, μεταφέρθηκε εκεί για ενίσχυση της φύλαξης, αφήνοντας κενά στην Ήλιδα. Και για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες, το φυλακτικό προσωπικό στην Ήλιδα υπάρχει κανονικά, όμως η παρουσία των εργατών πρόσφερε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στο χώρο.

Μαζί με τη ληστεία στο παλαιό μουσείο της Ολυμπίας, έχουν καταγραφεί η αρπαγή κιονόκρανου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, η εισβολή εκτός ωραρίου Αυστραλής τουρίστριας στον ίδιο χώρο ξημερώματα για να βγάλει φωτογραφίες, καθώς και πολλές περιπτώσεις λαθρανασκαφών σε διάφορες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Ηλεία. Περιστατικά που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της αύξησης των μέτρων προστασίας στους χώρους πολιτισμού στο νομό, για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες.

Σχόλια