Παραμένουν στις θέσεις τους Παντερμαλής και Λαμπράκη-Πλάκα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΖΑΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Παραμένουν στις θέσεις τους Παντερμαλής και Λαμπράκη-Πλάκα

Την παρακολούθηση και ολοκλήρωση της υλοποίησης των 450 έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό 600.000.000 ευρώ, διασφάλισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, σε χθεσινή άτυπη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΥΠΠΟΤ.

Την ολοκλήρωση της υλοποίησης των 450 έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ διασφάλισε ο Κώστας Τζαβάρας
Την ολοκλήρωση της υλοποίησης των 450 έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ διασφάλισε ο Κώστας Τζαβάρας
Την παρακολούθηση και ολοκλήρωση της υλοποίησης των 450 έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό 600.000.000 ευρώ, διασφάλισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, σε χθεσινή άτυπη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΥΠΠΟΤ.
Στη συνάντηση, που διήρκεσε εβδομήντα λεπτά, ο κ. Τζαβάρας, αφού ανέπτυξε τις δέκα προτεραιότητες για τον πολιτισμό όπως τις είχε καταθέσει στη Βουλή, δέχθηκε ερωτήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν όλες να απαντηθούν, λόγω του ότι ενημερώνεται ακόμη για πάρα πολλά θέματα του υπουργείου. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, θα παραμείνει στη θέση της («δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε προς το παρόν γενική γραμματέα», είπε). Επίσης θα ανανεωθεί η θητεία της διευθύντριας της Πινακοθήκης, κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, κ. Δημήτρη Παντερμαλή, ενώ τόνισε ότι σε έξι με επτά μήνες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το κτίριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που τελεί υπό τη διεύθυνση της Αννας Καφέτση, η οποία «αυτό τον άθλο θα τον κάνει κτήμα του ελληνικού λαού».
Παράλληλα θα διατηρήσει το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων που ενεργοποίησε ο προκάτοχός του και θα υπάρξει κανονική ροή της χρηματοδότησης στα Κρατικά Θέατρα (Εθνικό, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) και στη Λυρική. Το 48% του προϋπολογισμού του υπουργείου έχει εξαντληθεί, αλλά υπάρχει το 8% για κάθε μήνα από δω και στο εξής. Χαρακτήρισε «ζέον» θέμα τη «διασφάλιση των ανοικτών μουσείων» (με ωράριο κάποια έως τις 8 μ.μ.), αλλά και την ενίσχυση της φύλαξής τους σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Θεωρεί την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος του υπουργείου σημαντική (με το Ακροπόλ και ίσως κάποιο κτίριο της περιοχής να συγκεντρώνουν, μαζί με το κτίριο στην Μπουμπουλίνας, το σύνολο των υπηρεσιών) και αναγκαία τη μεταρρύθμιση του νόμου για την πολιτιστική χορηγία, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων από ιδιώτες.
Κάποιες αλλαγές θα γίνουν και στον νόμο για τον κινηματογράφο και θα υπάρξουν οι διαδικασίες προκειμένου να προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης («ανεπίτρεπτη» χαρακτήρισε «την προκήρυξη της θέσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Δεν δεσμεύει κανέναν», υποστήριξε).
Αντιγόνη Καράλη

Σχόλια

  1. Είχε, δεν είχε, …τρύπωσε η κυρία Λίνα, στενή συνεργάτης του επίσης κου. Βενιζέλου και «πρότασή» του για συμμετοχή στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συγκρότησής της.
    Σύμφωνα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο νέο διευρυμένο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιουργείται Γενική Γραμματεία Πολιτισμού. Εκεί θα προΐσταται η κ.Λίνα και θα έχει όσες αρμοδιότητες είχε το πρώην υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα είναι δηλαδή μία …μίνι υπουργός Πολιτισμού.

    Αν θυμηθούμε το πολύ πρόσφατο ιστορικό αυτού του απαξιωμένου υπουργείου:
    Μόλις πριν μερικά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν σχεδόν υπερυπουργείο, με δύο υπουργούς εκ των οποίων ο ένας ήταν ο πρωθυπουργός, δύο υφυπουργούς αλλά και γενικές γραμματείες. Το πασόκ μείωσε τη δυναμική του ενοποιώντας το με το τουρισμού, ώστε να υπογραμμίσει την οικονομική/τουριστική του διάσταση και όχι βεβαίως αυτή της ανάδειξης και προστασίας της πολιστιστικής κληρονομικάς, η οποία είναι ζήτημα πια αν αφορά μερικές δεκάδες ανθρώπων στην ελλάδα. Η τωρινή συγκυβέρνηση ανέδειξε το τουρισμού επενδύοντας στο έξωθεν χρήμα, το ναυτιλίας επαξίως, το Μακεδονίας-Θράκης (άντε να εξηγήσεις γιατί), και έκανε το Πολιτισμού 1/4 Υπουργείου, εντάσσοντάς το στο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (το οποίο επίσης απέκτησε τίτλο, μια που η μπάλα αποφέρει πολλά στον πρώτο τζογαδόρο, την πολιτεία. Μόλις μερικές ημέρες μετά ένα 'απίστευτο' ΠΔ μεταβάλλει το πάλαι ποτέ ακμαίο και παραγωγικό οικονομικά (μήπως το μόνο που αποφέρει πραγματικά κέρδη στο δημόσιο;) Υπουργείο Πολιτισμού σε ...Γενική Γραμματεία. Η ανάθεση των καθηκόντων σε ποια άλλη, την κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία προ μερικών μόλις εβδομάδων προσέφερε βορά το προσωπικό του υπουργείο στις εντολές για καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Γιατί άραγε απαξιώνεται και βάλλεται με τέτοια σπουδή ένα υπουργείο που στην ελλάδα θα έπρεπε να είναι το πρώτο τη τάξει; Γιατί καταργούνται μαζί με το ίδιο και οι ελάχιστες διευθύνσεις και τμήματα που το αποτελούν; Γιατί αποξιώνονται διοικητικά και οικονομικά τα στελέχη του, όταν όλη η χώρα αγωνίζεται να ανακαλύψει "ισοδυναμα¨για να μην καταργηθούν τα προνόμια των ανήθικων ειδικών μισθολογίων; Δεν έχω επαρκή λογικη εξήγηση για την ώρα, μόνον οργή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου