Ο πολιτισμός να προστατευθεί και να αναπτυχθεί

Ο πολιτισμός να προστατευθεί και να αναπτυχθεί

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/07/2012
Τα ζητήματα αιχμής του Πολιτισμού απασχόλησαν τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείτο από τους βουλευτές Τάσο Κουράκη, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργο Πάντζα, Πέτρο Τατσόπουλο, και στελέχη του πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, προχθες το απόγευμα.

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Κώστα Τζαβάρα
Οι βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και να μην απορροφηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Τόνισαν την ανάγκη, ο επικείμενος νέος οργανισμός του ενιαίου υπουργείου να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τις δομές του πολιτισμού και τις οργανικές θέσεις των εργαζομένων. Επισημάνθηκε η ανάγκη ο πολιτισμός να προστατευθεί και να αναπτυχθεί, καθώς επί δύο χρόνια υπέστη βαρύτατα πλήγματα από τις περικοπές σε πιστώσεις και προσωπικό.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την κατάργηση νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης που επιτρέπουν τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών εντός αρχαιολογικών ζωνών και την πρόσληψη στα μεγάλα ιδιωτικά έργα των συμβασιούχων αρχαιολόγων με επιλογή του εργολάβου και όχι της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της καλλιτεχνικής παιδείας στα σχολεία και της χρηματοδότησης πολιτιστικών φορέων με μεγάλη καλλιτεχνική παρουσία, έθεσε το θέμα της επαρκούς φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και ζήτησε από τον Υπουργό να μην αιφνιδιάσει τους ενδιαφερόμενους φορείς με νομοσχέδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.
Οι βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, μέρος των εσόδων του οποίου διατίθεται στον πολιτισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αναπληρωτής υπουργός έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό τους, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για τίποτα. Αντιθέτως διαβεβαίωσε για κάτι σαφώς απλούστερο από την αποτροπή της καταστροφικής ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, ότι δηλαδή θα διεκδικήσει το τέλος 1,5% από τα ιδιωτικά κανάλια για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών έργων, που, παρ' ότι νομοθετημένο έως τώρα, δεν αποδίδεται. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι ο νέος οργανισμός δεν θα συρρικνώνει τις δομές και τις οργανικές θέσεις των εργαζομένων του Πολιτισμού και δεν θα υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να φέρει άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδιο για την πολιτιστική χορηγία και να αναβαθμίσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).
Π.Κρ.
πηγή: Η Αυγή online

Σχόλια